Szaknyéri illóolajok, hidrolátumok

Különleges, számomra ismeretlen illóolajokat is volt lehetőségem tesztelni mostanában Kiss Norbert jóvoltából, amit ezúton is szeretnék megköszönni!  

A cikkben szereplő illóolajok származási helye:

Illóolaj lepárló műhely - Szaknyér - Őrség

http://aetheroleum.com/

https://www.facebook.com/illoolajleparlo/

Szeretném bemutatni a szaknyéri illóolaj lepárló műhelyt, mert igazi kincseket nyúlt számunka, a természet tiszta hamisítatlan illataival való találkozást csak az érheti aki már kipróbálta. Ajánlom szívből és szeretettel, hisz oly kiváló minőség hogy a csalódás biztosan kizárt! Talán már nincs is a világnak szeglete ahonnan ne találkoztam volna legalább néhány illatalkotóval, bízvást mondhatom hogy ennek a minőségnek nincs párja. Hogy mi teszi? A felhasznált növények, vagy a hagyományos technológia? Esetleg maga a nemzeti park? Ennek érintetlen tisztasága? Vagy készítőjének elhivatottsága? A legjobb válasz talán az hogy mindezek együtt.

Tovább olvasok!

Megjelenés a Glamour magazinban

Már a Glamour magazinban is olvashattok a workshopról. :-)

Tovább olvasok!

Parfümorgona új illatok 1

Amikor az ember megérti milyen parányi…

Új alkotók érkeznek a parfümorgonámba, várom már nagyon! :)

Az új alkotókkal mindig érkeznek új és már megszokott, ismerős érzések is.

Tovább olvasok!

Parfümleckék 5. rész. Állati pézsmák

Ma a világ legdrágább illat alapanyaga a muszkon lenne, ha legális lenne! Megnevezése a szanszkrit ’here’ jelentésű muṣká szóból származik. Pézsmaszarvas: nevüket a felnőtt hímek (váladékáról pézsmamirigynek nevezett) prosztatájában termelt pézsmáról kapták. Ez az ivarszerv és a köldök között elhelyezkedő pézsmazacskóban gyűlik össze, és főleg a párkeresésben van szerepe (a hím szarvas évente mindössze 150 grammot termel belőle). A parfümiparban leggyakrabban a Szibériai pézsmaszarvas (Moschus moschiferus) váladékát használják, de a többiből közel-keleten 400 féle gyógyszer és táplálék kiegészítő készül.

Tovább olvasok!

Parfümleckék 4. rész. Botanikai pézsmák

Az illatszergyártás növényi, állati és szintetikus pézsmával rögzíti az illatokat, az ipari parfümgyártás a szintetikus pézsmával, több niche parfüm manufaktúra használ a növényi pézsmát, pl.: ambretta - magyarul pézsmamályva (hibiscus abelmoschus), és nagyon kevés az állati pézsmát.

Tovább olvasok!

Parfümleckék 3. rész. Szintetikus pézsmák

Jelenleg is a pézsmák, ámbrák a legfontosabb illatfixálóink, ez nem változott évszázadok óta, de mára már nagyon sokféle létezik belőlük. Már a botanikai eredetű pézsma is kétféle: vagy közvetlenül a növényből nyerik, vagy úgy alkotják meg a formulát több összetevőből. Aztán ugye van a szintetikusokból is többféle, ezek szerepelnek ebben a cikkben, és az állati eredetűből is többféle.

Tovább olvasok!

Megpróbálunk a természetes és szintetikus alapanyagok közé merev elválasztójelet tenni pedig ez sok esetben nem is olyan könnyű. Hisz akkor azt is meg kellene határozzuk hol is van az emberi beavatkozás határa, hogy meddig nevezhetjük természetesnek és mi az a pont amitől már nem az.   

Tovább olvasok!

Parfümleckék 1. rész. Bevezető

Még ha minden növényt levágnánk, kivágnánk és minden állatot megölnénk sem lenne elég alapanyag az illatszereinkhez, hát még ha az is figyelembe vesszük hogy nem csak az illatszerekben vannak illatanyagok.

Tovább olvasok!

 „Ahhoz, hogy pótolhatatlan legyen valaki, különböznie kell a többitől.” - Coco Chanel

A legmélyebbről a legmagasabbra szárnyalt, ma a világ nagy része ismeri a nevét, de azt már kevesen tudják hogy a csillogás mögött egyszerű élni akarás volt, nem ő választotta ki ezt a szerepet, csak túlélt. A csodát az jelenthette hogy a maga sallangoktól megfosztott életét vitte bele művészetébe, nők ezrei voltak hálásak neki hisz megteremtette a fűző nélküli lét társadalmi elfogadottságát, valamint letehették végre a malomkeréknyi, sokszor nehéz kilókkal megrakott hatalmas kalapokat.

Különös életét még különösebb művészete jelentette, melyben kétség kívül nyomot hagyott a ciszterci apácazárda. Miután édesanyjuk meghalt az öt testvért mindenki magára hagyta az apa, a nagyszülők, nagynénik. Így került a három lány zárdába, de sorsuk még mindig sokkal jobban alakult mit a két fiúé, hisz nekik már akkor dolgozniuk kellett, a lányok viszont tanulhattak és védett környezetben cseperedhettek fel.

Gabrielle édesanyja halálakor 12 éves volt, és többé semmiképpen sem akart tűt fogni a kezébe, végül mégis a tű repítette a világhír felé, az első öltéseket édesanyja mellett tanulta, a későbbiek az apácáktól kapott hímzési gyakorlatok voltak. Alkotói stílusát meghatározta a rend fekete-fehér egyenruhája, az egyenes vonaltervezés, a semleges színek, a keményített gallérok mind-mind az árvaházban dolgozó nővérek egyenruhájának puritán szigorúságát idézik. A Chanel divatház logóját pedig az aubazine-i apátság rózsaablakainak mintája ihlette, az összefonódó "C" betűk mellett volt valami amit szintén ott kapott a rendház kertjében, egy szimbolika mely évekre szóló tanácsot jelentett számára.

„Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél!” - Coco Chanel

A kivételes tehetség mellett rendkívül szorgalmas volt, ez is nagy szerepet játszott hatalmas divatbirodalma felépítésében, mindent a munkának rendelt alá, egy volt a szalonjaival. Együtt rezgett lélegzett élt velük, rendkívül érzékeny emberként mindent nagyon a szívére vett. Ajánlok egy könyvet, melyben a művésznő maga mesél: C. W. Gortner, Mademoiselle Chanel elmeséli az életét. A magával ragadóan személyes stílusú könyv meghökkentően plasztikusan mutatja be ki volt Gabrielle Bonheur Chanel. Ki volt az a nő aki már életében legendává vált, akinek élete tele volt tragédiával, szenvedéllyel és szépséggel.

Mikor róla írnak gyakran emelik ki hogy  magányosan halt meg, ez nem feltétlenül igaz. Néhány évvel azután hogy a moulins-i Notre-Dame intézetben varrni tanultak, nővére Júlia egy kisfiúnak adott életet, majd mivel az apa nem vállalta fel inkább a halált választotta, ezért a gyermekért később Coco majdnem az életét áldozta, persze akkor már felnőtt volt és a háború viharában éltek, de tény hogy a kisfiút nem ő nevelte fel, viszont taníttatta jó iskolákban, érte ennek tizedét sem tette anno senki. Messze nem állítható róla hogy ne lettek volna családi érzései, hisz amikor csak tehette támogatta testvéreit, élete második felét pedig Andréval és annak családjával töltötte. A családdal kapcsolatban a második sérülés már felnőtt korában érte, amikor szembesült vele hogy apai nagyszülei élnek, mégsem voltak soha kíváncsiak rájuk.

Nem pusztán hírnévre és csillogásra vágyott, konkrét célja volt az önmegvalósítás, melyet mint programot hajtott végre, már a legkorábbi időktől fogva el akarta magát tartani, így lett a saját kalapszalonból butik ahol már az ő tervei alapján készült ruhákat forgalmazták. Életműve a nők önállóságának szimbóluma lett.  

Képek forrása:

http://www.alux.com/things-about-coco-chanel/

Lehettek magányos napjai, de a szenvedélyes szerelem sem maradt el életéből, nem ment férjhez, mert akihez ment volna nem kérte, végig így élt a világban, ott is volt meg is, az elfogadással haláláig nem tudott mit kezdeni. Azok döfték bele a legnagyobb tőrt akiket a legjobban szeretett, mert hiába igyekezett áttöri a társadalmi normákat, két férfinek adott bizalmat, végül mindkettő magasabb osztálybeli nőt vett feleségül.  

Ma van halálának évfordulója.

2017.01.10.

Illatos szép napot!

Pintér Zsófia

Illatkreátor

info@elixirparfum.hu

Haladó workshop

Haladó parfümkészítő tanfolyam; a múlt illatait szólaltatjuk meg botanikai alapanyagokból.

Tovább olvasok!

Showing 11-20 of 21 results

Loading...