Az illatokkal való szerelem kezdetére nem emlékszem, csak olyan képek villannak be mint amit akkor éreztem amikor először találkoztam az osmanthus-jázmin kettőssel, hirtelen visszarepített a nyíló a gyümölcsfák virágai közötti baromfikertbe, egészen a korai gyermekkoromba nagyszüleim perbáli házának udvarára. Hiába hogy szinte minden emlékemben van illatélmény, ez még engem is meglepett, megdöbbentett és elnémított néhány pillanatra. El kellett hagynunk azt a házat, az otthont ahol hét éves koromig éltem, az illat megütött, szinte arcon vágott az első fájdalom és elszakítottság emléke. Majd jött az összes többi első találkozás, a kert, virágok, zöldségek, állatok illata és szaga, a világra eszmélés időszaka ott történt velem, ekkor jöttem rá több mint 20 évvel később, hogy mit adott nekem, hogy mennyire meghatározták ezek a kezdetek egész életem. A természet natúr illatai bennem élnek, és én velük vagyok teljes egész. Még öt éves sem voltam amikor a mimóza írisz páros illatát megőrizni akarván kis gubacsokba sodortam, nem sokkal később a rózsa levelét leforrázva próbáltam kiszedni valahogy, majd a bazsalikomot nyúztam ugyanezért, és így tovább, talán ezért van hogy a mai napig sokkal jobban lázba tud hozni egy illatkomponens mint egy kész parfüm. Parfüm kreációim is gyakorlatilag esettanulmányok arra hogy mire képesek az illatalkotók.

Tehát számomra nem idegenek a természet nyers illatai mert tudatom kialakulásának részei, de tapasztalatom szerint sokaknak túl „soknak” számítanak. Körülöttünk minden csupa könnyű illat, a papírzsepit, toalettpapírt, mindent illatosítanak, ilyen körülmények között a finomítatlan illatok már akár szagokká is válhatnak.

Mégis arra buzdítok mindenkit hogy induljon felfedező útra a természetes illatok világába, hisz ezek a növény teljes illatspektrumát tartalmazzák, szemben a szintetikus változat tizedannyi összetevőjével. Így az élmény amit kapunk szintén tízszeres lehet!

Sokkal több munka van nem csak az elkészítésével, hanem a befogadásával is, de a valóságot tükrözi. Egyszerűen nem ennek vagy annak a virágnak a mása, utánzata, hanem maga a valós illat. Ami mint ilyen nem csak illatával hat ránk, hanem egy sor élettani folyamatunkra is hatással lehet.

természetes parfümök, fine fragrance

Most pedig a legfontosabb érvek amik a természetes alapanyagok használata mellett szólnak:

  • Nagyon sok illat alapanyag összetételét és hatásmechanizmusát ismerjük már, tisztában vagyunk mind a vele járó áldással, mind a veszéllyel.
  • Pozitív hatásukban rejlő lehetőségeket nem kell elemeznem, aromaterapeuta segítségével csúcsra pörgethetjük.
  • Az IFRA standard igen kiterjedt és meglehetősen alapos, a 4-es kategória vonatkozik a parfümökre, valamint minden terméket jelölnek, ha tartjuk magunkat az ajánlott mennyiségekhez elvileg nem lehet gond. Tehát mindenből azt az értéket adják meg ami még nem okoz allergiát.
  • Ennek ellenére az allergiapróba fontossága alap, e nélkül nem szabadna elkezdeni. Probléma lehet akkor is, ha már találkoztunk az illattal, telítődhet a szervezet, mindenféleképpen az jó ha váltogatjuk az illatokat, ne használjuk mindig ugyanazt. Ez a szintetikus parfümökre is vonatkozik, egyszerűen semmiből sincs szükségünk extra mennyiségre! Ha a tizenévekig használtuk ugyanazt a parfümöt örüljünk ha összetevőit változtatták az évek során. Az allergia szempontjából mindegy mit használunk, minden molekulákból áll, melyekből néhányra reagálunk. De tény hogy némely szintetikus változat épp a kritikus összetevők miatt jön létre.
  •  A természetes illat alapanyagok összetétele is szabályozott, hagy némi mozgásteret de az minimális (itt termőterületek sajátosságait gyakran külön kezelik), ezt úgy érik e hogy a nagyobb gyárak equalizálnak, több év kilógó éleit fésülik össze, tehát nem igaz hogy a természetes alapanyag mindig más.
  • Már 6-10 alkotóból létrehozhatunk valamit ami parfümmé válhat, de legalábbis parfümszerűséget amiben már sokkal több az amit luxusnak nevezhetünk, mint azokban amit leemelünk a polcokról.
  • Végül a legfontosabb: a tömeggyártás elvette a parfümök lényegét, az utánzás már végletesen elterjedté vált, sehol semmi ami természetesnek nevezhető, nem csak az alkotók terén, szintetikus a kreáció maga is hisz algoritmusok hozzák létre, lélektelenné vált, az ember sehol a folyamatban, csak a legvégén a kínai gyártósoron. Ugye nem hiszitek, hogy ezt az őrült „francia parfüm” mennyiséget Grasse-ban gyártják? Filléres kacat amit ma a parfümériák polcain van, egy érzékeinket elbűvölő üres csábítás. Amiért fizetünk egyáltalán az a színésznő reklámarca, ez a legdrágább az egész folyamatban. Forduljunk a niche parfümök felé, ebben van természetes anyag, még ha van más is, és biztosan parfümőr alkotta csodát kapunk, annyival messze nem drágább mint amennyivel valójában többet ér.       

Ezek voltak az általános érveim, most jöjjön az amit nem szedtem pontokba mert a végső és megfellebbezhetetlen érv. Nem megijeszteni akarok bárkit is, de ez komoly téma.

Szagló rendszerünk jól ismert, de arról mi történik az agyban alig tudunk valamit. Mivel azt már látjuk hogy az személyiség szerveződésének központjával van kapcsolatban feltehetőleg  igen fontos dologról van szó.

"A szaglás agyi központja összeköttetésben áll az amigdalával, ahol az érzelmek születnek és megtestesülnek. Ezért az érzelmek és a szagok kölcsönhatást gyakorolnak egymásra.” Jay Gottfried, Northwestern University

Az amigdala a halántéklebeny mélyén fekvő, mandulaalakú idegsejtképződmény, amely a viselkedést, hosszútávú emlékezetet és érzelmeket koordináló limbikus rendszer része.

Ne játszunk vele felelőtlenül, legalább a gyerekeket kíméljük, ők amúgy is nagyon erősen érzik az illatokat, valójában nincs szükségük rájuk, a kamaszokra is vigyázzunk, vannak időszakok amikor ők viszont egyáltalán nem éreznek illatokat, így szagokat sem, és ha gyakran noszogatjuk akkor túl sokat használnak mindenből, és vannak továbbá időszakok amikor meg nagyon is éreznek, higgyünk nekik ha valamit utálnak.

Általában a szintetikus ellen nem lehet érv hogy káros, hacsak nem tényleg az, mert mondjuk nem tartják be a maximált mennyiségeket, vagy ha mondjuk átvernek, mint az a krém gyártó aki ráadásul magas árkategória és képes volt a legnagyobb étterem lánc használt olaját felhasználni, bár tény növényi volt. Ettől a gyártótól vásároltam nagyrészt így ez tette fel a pontot az i-re. :) Szóval azóta nem vásárolok hanem készítek krémet is magamnak.

Nem káros tehát a parfümökre vonatkoztatva sem, kijelenthető hogy ha megfelelően használják fel az illatkomponenseket egyik oldalon sem okoznak kárt. Vannak viszont olyan illatanyagok amik igen csak alul vannak maximálva, mint a szintetikus illatrögzítők, hozzátenném engedélyezettek, még a nitro-pézsma is, de nagyon alacsony arányban, és arról nem vagyok meggyőződve hogy nem lehet ezt valahogy kijátszani, mindenesetre vannak parfümök amik csípős, szúrós, fájó érzést okoznak, ezeket és mindent amivel kapcsolatban rossz érzésünk van el kell kerülni, örüljünk ha van ilyen jelzőrendszerünk, mert ha túlságosan hozzászoktatjuk magunkat egyre kevésbé fog jelezni.

Vigyázzunk magunkra mert helyettünk ezt senki sem teszi meg!

És ne feledjük a globalizmus világjelenség, minden amivel a kis manufaktúrákat támogatjuk Európában annak a nyeresége itt is marad, mindenestül a helyi körforgás része lesz, szemben azzal ami a hatalmas konszerneké, az eltűnik, a tőkéjüket növeli. Minden vásárlásunk egy döntés hogy kit is támogatunk, és milyen világot akarunk holnapra.                        

Hogy egy kicsit oldjam a komor befejezést:

Szokták kérdezni hogy kiérzem-e a szintetikus anyagokat; vagy van-e olyan ami káros anyag és ezt megérzem.. Hát nem, nem vagyok superwoman.. :) Először is a szintetikus anyag így nem különböztethető meg, ugyanazon molekulákból állnak, mint már írtam, de a hiányt érzem, a természet adta illatok sokkal többrétűbbek, gazdagabbak, csak a gyümölcs és gourmand kivonatoknál fordul elő hogy a szintetikus beelőzi, de inkább egyértelműségében. Káros anyagokat szintén nem érzek ki semmiből másként, viszont vannak olyanok amiktől rosszul vagyok, domestost például a világ minden kincséért sem szagolgatnék, és nyilván megtanultam hogy elkerülök mindent ha már az évek során hiperérzékennyé tettem magam, de pl. az ecettel azért még megküzdök, na csak nyitott ablaknál. :)

Legközelebb arról fogok írni hogy a parfümalkotást hogyan érdemes elkezdeni, az elmúlt két évben eléggé sok natúr terméket illatosítottam és rájöttem hogy bár én 30 fölötti alkotótól indulok, azért a 6-10 alkotó is képes parfümmé válni, persze nem minden és nem mindig, de a nagy részére ez igaz volt. Ebből adódóan úgy gondolom érdemes akár ilyen kis léptékben is gondolkodni, valóban értéket kaphatunk ha erre szánjuk ugyanazt amit máshol elköltenénk.

Másrészt meggyőződésem hogy mindenki magának tudja leginkább kialakítani személyre szabott illatát, ezért a személyes konzultáció is úgy zajlik hogy végigszaglásszuk mindazon illatokat amik illenek az illető egyéniségéhez, majd az ezekből leginkább tetszőket alkalmazzuk alkotóként. A folyamat közben figyelem kliensem arcát, mimikáját mert az illatok beszélnek hozzá és a reakcióból látom leginkább hogy mit is mondanak neki. Tehát az illatok mindenkihez beszélnek, ezt kellene elkapnotok, az illatalkotás első pontja a mondanivaló felállítása, ehhez sok-sok illatot kell megismerni, hát elindulni így valahogy lehet.            

Búcsúként: tudom hogy nem könnyű az út, hogy a nyers illatokat meg kell szokni, de kérlek higgyétek el nekem megéri velük foglalkozni, ezt mindig látom a csillogó szemekből, nincs olyan aki ne varázsolnának el ezek a pillanatok.

Színek kavalkádja:

természetes parfümök, fine fragrance

Illatos szép napot!

Pintér Zsófia

2017.06.27.