Parfümleckék 5. rész. Állati pézsmák

Ma a világ legdrágább illat alapanyaga a muszkon lenne, ha legális lenne! Megnevezése a szanszkrit ’here’ jelentésű muṣká szóból származik. Pézsmaszarvas: nevüket a felnőtt hímek (váladékáról pézsmamirigynek nevezett) prosztatájában termelt pézsmáról kapták. Ez az ivarszerv és a köldök között elhelyezkedő pézsmazacskóban gyűlik össze, és főleg a párkeresésben van szerepe (a hím szarvas évente mindössze 150 grammot termel belőle). A parfümiparban leggyakrabban a Szibériai pézsmaszarvas (Moschus moschiferus) váladékát használják, de a többiből közel-keleten 400 féle gyógyszer és táplálék kiegészítő készül.

Tovább olvasok!

Parfümleckék 4. rész. Botanikai pézsmák

Az illatszergyártás növényi, állati és szintetikus pézsmával rögzíti az illatokat, az ipari parfümgyártás a szintetikus pézsmával, több niche parfüm manufaktúra használ a növényi pézsmát, pl.: ambretta - magyarul pézsmamályva (hibiscus abelmoschus), és nagyon kevés az állati pézsmát.

Tovább olvasok!

Parfümleckék 3. rész. Szintetikus pézsmák

Jelenleg is a pézsmák, ámbrák a legfontosabb illatfixálóink, ez nem változott évszázadok óta, de mára már nagyon sokféle létezik belőlük. Már a botanikai eredetű pézsma is kétféle: vagy közvetlenül a növényből nyerik, vagy úgy alkotják meg a formulát több összetevőből. Aztán ugye van a szintetikusokból is többféle, ezek szerepelnek ebben a cikkben, és az állati eredetűből is többféle.

Tovább olvasok!

Megpróbálunk a természetes és szintetikus alapanyagok közé merev elválasztójelet tenni pedig ez sok esetben nem is olyan könnyű. Hisz akkor azt is meg kellene határozzuk hol is van az emberi beavatkozás határa, hogy meddig nevezhetjük természetesnek és mi az a pont amitől már nem az.   

Tovább olvasok!

Parfümleckék 1. rész. Bevezető

Még ha minden növényt levágnánk, kivágnánk és minden állatot megölnénk sem lenne elég alapanyag az illatszereinkhez, hát még ha az is figyelembe vesszük hogy nem csak az illatszerekben vannak illatanyagok.

Tovább olvasok!

5 bejegyzés

Loading...