Amikor az ember megérti milyen parányi…

Új alkotók érkeznek a parfümorgonámba, várom már nagyon! :) Az új alkotókkal mindig érkeznek új és már megszokott, ismerős érzések is.

Pink lótusz (Nelumbo nucifera) abszolút – alapvetően minden híresztelés ellenére elég nehéz jegy, egy édes-fűszeres illat, igen összetett, sok önmagában is bonyolult aljeggyel. Viselkedése nagyban hasonlít a frangipanihoz, de az illata más! Tehát az hogy mit hoz ki a többi alkotóból az kissé lutri, ettől bonyolulttá válik a vele való alkotás, de épp így izgalmas is. Például a frangipani akkor is hoz citrusos aljegyet a fejjegyben ha fűszerek vannak mellette, pl. a kardamom, pedig amúgy egyik illatban sem lelünk fel citrust.

Pink lotus

Ez a szinergia bonyolultabb variációja, amikor az alkotók nem csak egy új minőséget, hanem egy másik illatcsaládba tartozó jelleget is adnak a parfümünkhöz.

Az összetett illatokkal való munka mindig újra és újra emlékeztet arra ki is vagyok a folyamatban, hiába hogy az én kezem rakja össze a receptúrát, ez semmit sem jelent, nem uralom a folyamatot, legfeljebb az illatalkotók keze alá dolgozhatok, ennyit érek itt, nem többet, csak egy kis rész vagyok a nagy egészben. Az illat pedig azzá fog válni amivé akar, vagy amivé csak tud, és igen meglepő amire képesek néha. J Mindig újra átélem, ahogyan a természetes illatok ha összekapaszkodva elindulnak, olyanok mint egy hatalmas áradás, ami ha akarom ha nem elsodor, el valahová messzire a kiindulópontoktól, parányi vagyok az erejükhöz képest… Mint egy nagy felkiáltójel tesz mindig helyre, mutatja mennyit érek… jó lenne ha mind többen átélnék ezt, mert bár félelmetes hogy nem uralhatom mégis van benne egy kis csoda, az egység csodája, ha elengedem berögződéseimet, hátára kap az illat sodrása engem is, egy leszek az alkotók közül, igaz csak egy rész lehetek, mégis minden parány hozzáad a nagy egészhez, együtt válunk illattá, együtt mást jelentünk mint külön, ez pedig egy átlényegülés, azaz csoda.

Ezen a bolygón minden élet szénalapú, de csak nekünk adatott meg a bolygó összes lénye közül hogy mindezt átgondolhassuk, én szeretem ezt a szénalapú életet, nem gondolom rossz kísérletnek a teremtő részéről, a szabad akarattal pedig megkaptuk a felelősség jogát. Minden elültetett fa, minden megmentett állat vagy növényfaj, erősíti bennünk annak megértését hogy mi magunk is képesek vagyunk teremteni, a többi földi lény csak saját magát reprodukálja újra, mi viszont a többi fajt is képesek vagyunk segíteni az életben maradásban. Sajnos az emberi faj benne ragadt egy jóval korábbi viselkedés struktúrában, amikor még szükségünk volt az agresszióra az életben maradáshoz, ma már csak az általunk alkotott fedezet nélküli pénzrendszer uralmának elfogadásához van szükségünk az életben maradáshoz, alapvetően meg kell változtassuk a hozzáállásunkat, mert megváltoztattuk a világot, ennek pedig következményei vannak. Mi túlszaporodtunk a többi faj meg rohamosan fogy, már nem érvényesül a természetes kiválasztódás, mi szaporodunk ott is ahol nincs mit enni. Felülírtuk a természet törvényeit, így meg kell alkossuk az új törvényeket, különben a bolygónak vége.                         

Visszatérve; az indiai lótusz az ősi keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe. Virága a buddhizmus egyik fő szimbóluma. Ellentétben sok virág abszolúttal a Lótusznak kevés a sugárzó ereje, illat viselkedése talán legjobban a szantálfához hasonló, amivel szép szinergiát alkot.

A lótuszvirág a vizek, a teremtés, a világmindenség és a lélek jelképe, az élet születése, a sötét mélyben rejtőző csíra kibontakozása, örök élet, lelki fejlődés. A Himalája hegység, a világ tartópillére nem más, mint a világlótusz szára és magtokja; az egyes világrészek pedig úgy veszik körül, mint a lótuszvirág szirmai.

Magvait és gyökerét megeszik, gyökeréből liszt készül. Csodatevő orvosság és gyógyító erejű étel.
A lótuszvirágnak ezer neve és fajtája van: "Némelyik kék volt, némelyik piros, volt amelyik éjszaka nyílt, a másik nappal, az indívara pedig este.”

Európában leginkább pink lótusz és kék lótusz érhető el, egyik se olcsó mert érzékeny vízkultúrás növény, a tipikus alacsony hozam magas ár kategória, a kék lótusz jóval drágább, remélem egyszer azért eljutott addig hogy az is legyen a repertoárban.

Zöld tea (Camellia sinensis) rezinoid abszolút, alkoholextrakció a levelekből. Olfaktív leírás: meleg, gyantás, kellemes, édes.

Zöld tea

Nagarmotha (Cyperus scariosus R.Br.) illóolaj, rizóma, a kereskedelemben Cypriol néven is forgalmazzák, kiváló fixáló, nehéz bőrszerű és földes jegy, keleti jellegű - a diffuzív fás-földes illat jegyzetek mellett találhatunk benne fahéjt, cédrust és tömjént.

Masszázsolajokban nyugtató, pihentető hatású. Olfaktív leírás: dohos, nehéz, földes, meleg, fás, bőrszerű, enyhén édes, fűszeres, hasonló jegyzeteket találunk benne mint a Vetiverben és Agarfában. Szinergia: bergamott, bors, Cassia, cédrus atlanti cédrus himalájai, fahéj levél, zsálya, muskátli, grapefruit rózsaszínű, Jasmine nagy, Jasmine sambac május Chang, mirha, neroli, narancs édes, Osmanthus, Pacsuli, Rose Moroc szantálfa, mandarin, vanília, ylang ylang.

Nagarmotha

Niaouli nerolidol (Melaleuca quinquenervia) illóolaj - Olfaktív leírás: virágos, gyümölcsös, emlékeztet a licsire, egzotikus. Nagy hatásfokú illatanyag, az illóolajat tilos hígítatlanul felhasználni.

Niaouli

Birkenteer (Betula alba L.) Molyhos nyír illóolaj - Olfaktív leírás: bőrszerű, kátrányos, erős, durva. Mint illatszer nagy a kereslet iránta, mert egyszerre tartalmaz dohányos és bőrös jegyeket is. Germán folklórban a nyír komoly szerepet játszik. Külsőleg felhasználják bőrbetegségek ellen.

Molyhos nyír

Cedrelopsis (Katrafay) Cedrelopsis grevei Baill. & Courchet illóolaj - Olfaktív leírás: fás, édes. Madagaszkár lakói által használt illóolaj, orvosolják vele a magas vérnyomást és enyhítik a reumatikus fájdalmakat. A parfümökbe illatfixálóként alkalmazható. Hagyományosan becsülik tonizáló hatását, valamint a nemi vágyat fokozó hatást is értékelik, mivel úgy vélik, hogy javítja a fizikai és szellemi alkalmasságot. Plants For A Future (fordítás részlet).

Katrafay

Agarfa, agarwood, más néven Oudh, Oud, Ud, Aloeholz, Aloefa, Adlerholz (Aquilaria agallocha) illóolaj - használják Ázsiában, mint fertőtlenítő, tisztító a rituális szertartásokhoz. Olfaktív leírás: balzsamos, fűszeres, fás, állatias. Csak pár éve hogy egyre népszerűbb, először a niche parfümökben találkoztunk vele, de „ma már a populáris, designer parfümök körében is egyre több az oud fantázianévvel megjelölt parfüm. Indiából, Délkelet-Ázsiából származtatják, az agar fa tulajdonképpen egyfajta penész által képzett gyantája, mely sötét és nagyon illatos. Hihetetlenül drága, gyakran folyékony aranyként is emlegetik, éppen ezért igen ritka az a parfüm, ahol a tényleges oud olajat használják fel, vagy a szárított gyantából párlással kinyert oldatot keverik a parfümösszetevők közé. A legtöbb oudos parfüm így szintetikus oud vegyületet tartalmaz.” Parfumblog. Andrea.

A Közel-Keleten örvend a legnagyobb népszerűségnek, itt a legkelendőbbek a füstös, fűszeres, domináns illatok. Elsőként a  Montale Parfum márkából ismerhetjük. „Alapítója, Pierre Montale sok éven át a szaúdi királyi családnak – királyoknak, királynőknek, hercegeknek és hercegnőknek – készített parfümöket. Ezek fő alapanyagát a Nyugaton kevéssé ismert agarfa olaj vagy oud képezi. Miután keleti útjáról visszatért Franciaországba, megnyitotta saját bemutatótermét Párizsban, ahol bemutatta káprázatos alkotásait. A delejes erővel bíró kompozíciók hamar az egyik legelismertebb luxus parfüm-márkává emelték a Montale-t.

Agarfa, Agarwood, Oudh, Oud

Az értékes oud-olaj
Az agarfa-olaj vagy ismertebb nevén oud évszázadokon keresztül a keleti nemesség titka volt. Délkelet-Ázsiában terem, de a legjobb minőségű az indiai Asszám tartományból érkezik. Az oud gyakorlatilag az Aquialara fa hihetetlenül értékes gyantája. Ami miatt értéke az aranyénak másfélszerese, hogy a fának legalább 50 évesnek kell lennie, és a roppant gazdag, sötét színű olajat ezer éve alkalmazott, titkos folyamaton keresztül nyerik ki. Az olaj illata kámforos, füstös, fás, földes, dohányos - ördögien komplex és vonzó. Az oud illata elsőre talán különösnek hat a tapasztalatlan orr számára, azonban varázslatos tulajdonsága az, hogy minél tovább viseljük, annál gazdagabbnak és ellenállhatatlanabbnak hat.

Az oud - mint parfüm-olaj - hatása hipnotikus: nem véletlen, hogy századokon keresztül a keleti királyi családok kiváltsága volt a használata. Pszichoaktív anyag, melyet a buddhista gyakorlók is gyakran használnak meditációik során, ugyanis eltávolítja a kimerültséget, frissíti a testet és a tudatot, elűzi a negatív energiákat és felkelti a belső erőt. Gyakran említik a neurózisok, és egyéb idegi alapú rendellenességek legjobb ellenszereként.

Az oud olajat tartalmazó értékes parfümök mindemellett valódi szerelmi „bájitalok”: a keletiek szerint igazi afrodiziákumként, vágyfokozóként hatnak. Nem csoda, hogy hihetetlen becsben tartják őket.” Neroli luxus parfüméria

Davana (Artemisia pallens Wall.) illóolaj - Olfaktív leírás: édes, egzotikus, hasonlít a füge húsához, mocsaras, nedves fás. Nehezen megközelíthető illatok alkothatóak vele, nem a mangó, ananász, kókusz egzotikus vonalát képviseli, hanem inkább mint egy különleges fűszeres méz, édes de nem a krémes hanem az állatias irányba, igen összetett illat. A Davana illóolaj fő összetevője egy davanone elnevezésű sesquitepene keton (> 50 %), továbbá linalool, néhány terpenoid és davana éter. További fontos illatanyag összetevők: metil-cinnamát és etil-cinnamát.

Davana

Segít megküzdeni a stresszel és csökkenti a depresszió tüneteit. Ez az olaj lelki békét indukál, a pozitív energiát és a spiritualizmust támogatja, segít talpra állni sokk, trauma, csalódás, kudarc stb. után. Ezen tulajdonsága miatt lehet alkalmazni a mentális rehabilitációban és a depressziós betegeknél.

Anti Szeptikus: igénybe vehető a fertőzések okozta szeptikus belső és külső sebeknél, a húgycső, a vesék és egyéb szervek betegségeiben. Bizonyos feltételek mellett (haladéktalan alkalmazás) mint a tetanusz olyan védelmet nyújt. Enyhe koncentrációban kell alkalmazni a vágások és sebek esetében, különösen vas tárgyakkal ejtett seb, a piszkos csiszolóanyagok stb.

Anti Virulens: ez az olaj hatékony védelmet épít fel vírus ellen. Gyógyítja a vírusos fertőzéseket, mint a köhögés és megfázás, influenza, kanyaró, stb.

Davana

Fertőtlenítő: harcol fertőzések, baktériumok, mikrobák, gombák és vírusok ellen és segít gyógyítani a fertőző betegségeket. Ha füstölőszerekkel használjuk, vagy spray, vagy párologtató formában fertőtleníti az egész területet, és mentessé teszi mikrobáktól. Talán ez az egyik oka annak, hogy davana virágot használnak az istentisztelet során Indiában.

Emenagogue: megnyitja blokkolt menstruációt, és rendszeressé teszi. Jó menstruációs görcs gyógyításában. Enyhíti a menzesszel járó fájdalmat és segít más tünetekben, mint a fáradtság, hányinger, kismedencei fájdalom, görcs stb.

Köptető: fellazítja a váladékot ami eltömíti a légutakat, így a légzés könnyebbé válik. Enyhíti torlódást és csökkenti a köhögést és kezeli más problémát is, mint a fejfájás és ízületi fájdalom ami ahideghez kapcsolódik.

Relaxáns: ellazítja összehúzódásokat az izmokban, erekben, relaxáló hatást gyakorol az agyra és az idegrendszerre, szorongás, stressz, depresszió, harag stb. kiváló ellenszere. Továbbá segíti a kielégítő éjszakai alvást is.

Sebgyógyító: gyorsabban gyógyulnak a sebek, megvédi őket a fertőzésektől.
Egyéb előnyök: Ez az olaj is bír enyhe féreghajtó és rovarriasztó tulajdonságokkal. Valamint mutat vérnyomáscsökkentő tulajdonságokat is.

Néhány szó az óvatosságról: ez az olaj nem mérgező, de okozhat irritációt, és ezért várandósoknak el kell kerülni.

Keverékben megfelelő: a legtöbb citrussal, fűszeres és fás illóolajokkal, mint a neroli, geránium, grapefruit, cédrus, kömény, koriander és a kamilla illóolaj. The Oil Shop

Forrás:

http://www.essence.de/de/Lotus_pink_absolue/c_2/a_1345

http://www.essence.de/de/Tee_gruen_Resinoid/c_2/a_1288

http://www.essence.de/de/Nagarmotha/c_44/a_1198

http://www.essence.de/de/Niaouli_nerolidol/c_44/a_1209

http://www.essence.de/de/Birkenteer/c_32/a_1031

http://www.essence.de/de/Cedrelopsis_Katrafay/c_33/a_1047

http://www.essence.de/de/Agarwood/c_31/a_1002

http://www.essence.de/de/Davana/c_34/a_1055

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cedrelopsis+grevei

http://sarita.rahaga.com/Cypriol.htm

 

Képek:

Pink lótusz Nelumbo nucifera. Wikipedia by H. Zell

https://hu.wikipedia.org/wiki/Indiai_l%C3%B3tusz

Zöld tea (Camellia sinensis) http://www.inran.it

http://www.inran.it/camellia-sinensis/9802

Nagarmotha (Cyperus scariosus) Indian flowers and herbs. Posted by lotusleaf

http://indianflowersandherbs.blogspot.hu/2010_12_01_archive.html

Niaouli (Melaleuca quinquenervia) flowers, Byron Bay, NSW. Essentially Australia.

https://essentiallyaustralia.com.au/shop/niaouli-essential-oil/?v=322b26af01d5

Niaouli nerolidol - Melaleuca quinquenervia en Nouvelle-Calédonie by B. HENRY

https://fr.wikipedia.org/wiki/Niaouli

Birkenteer (Betula alba L.) Molyhos nyír – Naturaleza naturalmente

http://naturalezanaturalmente.blogspot.hu/2011/12/betula-alba-erth.html

Cedrelopsis (Katrafay) Cedrelopsis grevei Baill.- Circulating Oils

http://www.circulating-oils-library.com/en/essential-oils/katrafay-essential-oil-cedrelopsis-grevei

Agarfa, agarwood, más néven Oudh, Oud (Aquilaria agallocha)

http://www.absarmohamed.com/2011/01/aquilaria-agallocha-agaru.html

Davana (Artemisia pallens) - Gani's Blog

http://a-sparrownest.blogspot.hu/2012/09/vinayaka-chavithi-patri.html

Davana (Artemisia pallens) - AyurvedicOils.com

http://ayurvedicoils.com/tag/artemisia-pallens

Lotus Garden Botanicals – Index kép

http://www.lgbotanicals.com/Cypriol-Nagarmotha-Essential-Oil-_p_574.html

pici kép

Pink lótusz Nelumbo nucifera  by Antal Mária/blog.xfree.hu

http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=maroka&pid=59758&blog_cim=L%F3tuszvir%E1g%20Nelumbo%20nucifera

Illatos szép napot!

Pintér Zsófia Illatkreátor