Parfüm almanach 1.

Kumarin

Nagyon tág témakör, de elhatároztam hogy ezzel kezdem a bemutatást, mert az egyik leggyakrabban előforduló, legkedveltebb illatalkotó.

A Parfüm almanach maga egy sorozat lesz amiben felhívom a figyelmet azon parfümkomponensekre, illatalkotókra melyek használata különös figyelmet érdemel. A kumarinról nem tudom hány blogbejegyzés fog szólni, majd ahogy a helyzet adja.  

Minden blogbejegyzés rövid és lényegre törő lesz, időhiányban szenvedek továbbra is, így csak a legfontosabbat egy-két mondatot emelem ki, a többit tessék elolvasni, három linknél nem lesz több ígérem. :) 

A szagos mügét pedig azért választottam mert jó ideje követem a Flora Pannonica oldalt, és ma reggel éppen belefutottam egy gyönyörű fotóba róla.  https://www.facebook.com/groups/644521789372188/

A borítón Putz Dávid csodás képe.

Emlékeztem csodás illatára így rákerestem miért is nem használjuk…

A szagos müge lényege egy mondatban parfümös szempontból: 0,6% kumarin tartalommal préselve éveken át illatozik.

Már a kereső első oldalán ott volt minden, és persze jól gondoltam, árusítják is illóolaját.

Hát így kezdődik el most egyáltalán a Parfüm almanach sorozat, fontos lenne ha széles körben ismernék miből mennyit szabad felhasználni, mert ez egyáltalán nem csak a parfümalkotók munkájában segítség és kötelezettség(!), hanem a mindenkiében, aki gyógynövényekkel vagy ezek kivonataival dolgozik.

Szagos müge Galium odoratum (Asperula odorata) (Rubiaceae)

A következő linket azért választottam mert kiválóan mutatja be magát a kumarint:

„Naponta 0,1 mg/testsúly-kg kumarin mindenki által rendszeresen fogyasztható a májkárosodás kockázata nélkül, és ezen adag rövidtávú, mérsékelt túllépése is veszélytelen.[7] A szagos mügében 0,6% kumarin található,[8] tehát 60 kg testsúllyal napi 1 g szagos müge hosszú távon sem jelent veszélyt. (Túladagolása esetén fejfájás, szédülés jelentkezhet.)”

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szagos_m%C3%BCge

A bojensen.net oldal kiválóan használható, melegen ajánlom mindenkinek.

„A szagos müge egy préselt mintája a herbáriumban éveken át kumarin illatú marad.”

https://www.bojensen.net/EssentialOilsEng/EssentialOils32/EssentialOils32.htm

Kitekintés (nem teljes, például furanocumarint még sok minden tartalmaz, nem csak citrusok, hanem az angyalgyökér mint ismert fixáló is, mindenről lesz majd szó).

„Coumarin (and substituted coumarins) are secondary metabolites produced by many plants (see also lavender, lime fruit, sweetclover, tonka beans) where they act as insect repellents.”

sweetclover – ezzel kell csak foglalkozni, mert a többi mind jól értehető; nem édesborsó, nem édeslóhere hanem: Melilot, Melilotus, Orvosi somkóró (Melilotus officinalis).

A kitekintés nyilván nem teljes, például furanocumarint még sok minden tartalmaz, nem csak citrusok, hanem az angyalgyökér mint ismert fixáló is, a későbbiekben mindenről lesz majd szó).

Utolsó link mára :)

Keresni a kémiai összetevőkről itt lehet, a researchgate.net kiváló lelőhely:

https://www.researchgate.net/publication/221716762_Composition_of_the_Essential_Oils_of_Galium_aparine_L_and_Galium_odoratum_L_Scop_from_Turkey

 

Fotók forrása:

  1. A borítón Putz Dávid csodás képe: https://www.facebook.com/photo?fbid=2627852390859431&set=pcb.934537703703927
  2. A blog szövegében, itt a gyógynövény felhasználás is szakszerű kalauztól: https://fitoterapiakalauz.hu/szagosmuge-galium-odoratum-l/
  3. Thumbnail image: http://www.orvosok.hu/gyogynovenyek/szagos-muge-259