Parfümleckék 4. rész. Botanikai pézsmák

Botanikai pézsmák és más fixáló tulajdonságokkal rendelkező illat alapanyagok

Az illatszergyártás növényi, állati és szintetikus pézsmával rögzíti az illatokat, az ipari parfümgyártás a szintetikus pézsmával, több niche parfüm manufaktúra használ a növényi pézsmát, pl.: ambretta - magyarul pézsmamályva (hibiscus abelmoschus), és nagyon kevés az állati pézsmát.

hibiscus abelmoschus

Illatfixálók

A növényi eredetű illatfixálók felhasználásának eredete homályba vész, minden bizonnyal már az egyiptomi balzsamok előtt is ismertek voltak, három kategóriába sorolták. Az egyik csoportot a gyanták alkották, közülük legismertebb volt a tömjén és a mirha, melyek a citrusos illatokat kötik meg kiválóan. Másik kategóriát a virágolajok alkották, amik természetesen a virágillatokhoz voltak használatosak. Ezek leginkább az ibolya, a levendula, a jázmin és a rózsa illatokat hangsúlyozzák ki. Legismertebb kategóriába a fás olfaktív karakterrel rendelkező növényi olajok tartoztak, mint például a szantálfa vagy a vetiver, és igen régóta használják őket szépítőszerekbe.

A virágokból nyert illatanyagok mellett szintetikus illatanyagokat is tartalmazó anyagok illatát ún. fixálószerekkel rögzítjük. A fixálószerek arra szolgálnak, hogy a könnyen illanó virágillatokat lekössék, nehezebben illanóvá tegyék, lelassítják a könnyebb jegyek párolgását és stabilitást kölcsönöznek nekik. A parfümöket állandóbbá tevő fixáló szereket tulajdonságuk alapján két cso­portba oszthatjuk: az illóolajat oldó fixáló szerek és gyantaszerű anyagok, rezinoidok csoportjára. A rezinoidok az illóolajban oldódnak, sűrűbbé teszik, gőzfeszültségüket módosítják, esetleg még az illatát is javítják.

A koncentrált virágillatok virágolaj-készítmények, belőlük igen csekély mennyiség is elég illatosításra. A készítmények virágolaj mellett csak fixáló szereket tartalmaznak. Legrégibb ilyen koncentrált illatszer a rózsaolaj.

Rezinoidok - egyéb növényi részek kivonata (kivonása illó oldószerekkel történik):

• Íriszgyökér (iris germanica florentina root extract)

• Pacsuli (pogostemom cablin)

• Vetiver (vetiveria zizanioides)

• Tömjén (boswellia carteri)

• Levendula (? nem tudok róla hogy igazán rögzítene, talán egyes típusa de nem tudom melyik.)

Illatfixálók: gyanták, vagy gyantafélék néhány fás anyag, kéreg, példák a fentieken kívül: tölgymoha (evernia prunastri), opoponax (commiphora erythraea), atlaszcédrus (cedrus atlantica), Himalája cédrus (cedrus deodara), szantálfa (santalum album), benzoin (styrax tonkinensis), styrax (liquidambar styraciflua), amyris balsamifera (enyhén), egyes parfümtípusokban a sárgarépamag, palo santo és guajakfa illóolajok, vanília oleoresin.

opoponax

A szívjegyben alkalmazható illatfixálók: Ylang-Ylang (cananga odorata), és muskotályzsálya (salvia sclarea), a fenti íriszgyökér por mellett.

Tehát az illatfixálók címszótól eddig tart ha mondhatom így a „hivatalos” álláspont, és itt kell megjegyeznem hogy a legtöbb felsorolás kihagyja pézsmamályvát (hibiscus abelmoschus), nálunk inkább illatos ábelfűnek nevezik. Lentebb írok róla bőven még, mert a rögzítés szempontjából a legfontosabb illatkomponensünk. Tény hogy igen drága alapanyag, de ha egyszer az állati pézsmát akarjuk helyettesíteni akkor miért nem a növényi változatokhoz nyúlunk?

Valamint azt is meg kell jegyezzem, hogy bele kalózkodtam a felsorolásba, mert szintén következetesen kihagyják a tölgyfamohát (tölgyfazuzmót) pedig ez nem új alapanyag, és a délvidéken kiváló minőséget állítanak elő belőle. Emellett kihagyják az opoponaxot is pedig az meg nagyon jó teljesítményt nyújt, emellett illatkaraktere bár határozott, gyógynövényes aromája nem túlzó, azt balzsamos oldala ellensúlyozza, így messze nem olyan meghatározó komponens mint legtöbb rögzítő társa, tehát úgy vélem szélesebb palettán használható fel.

Botanikai pézsmák

Az ambretta - magyarul pézsmamályva (abelmoschus moschatus - syn. hibiscus abelmoschus.) mint írtam a legfontosabb, általánosan felhasználható illatkomponens.

Common names:

musk okra  (Source: CRC MedHerbs ed2) – English – Tévedés: Okra: Abelmoschus esculentus - (syn. Hibiscus esculentus).

musk-mallow  (Source: CRC MedHerbs ed2) - English

tropical jewel-hibiscus  (Source: Man HerbPl) - English

ambrette  (Source: CRC MedHerbs) - French

gandapura  (Source: Pl Res SEAs) - Indonesian

kasturi  (Source: Pl Res SEAs) - Indonesian

 

Létezik belőle illóolaj: http://www.essence.de/de/Moschuskoerner/c_43/a_1191

Abszolút: https://hermitageoils.com/product/ambrette-seed-absolute/

És CO2 kivonat is: http://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/extrait-co2-ambrette-aroma-zone

Utolsó a legkevésbé brillírozik, de ez gondolom rögtön látható az árakból is.

További növényi pézsmát tartalmazó illatkomponens: angyalgyökér mag (angelica archangelica seed) és a kerti szegfű (dianthus caryophyllus), de csak az első bír némi fixáló funkcióval is!

angelica archangelica

Mind a pézsmamályva mind az angyalgyökér esetében csak a magból kivont alapanyag megfelelő illatrögzítési célra, előbbiből mást nem is kapni, viszont utóbbiból elérhető a gyökér kivonata is, elsősorban férfi parfümökhöz használják, de fixáló funkcióval nem bír. A pézsmamályva a női, míg az angyalgyökér a férfi parfümökhöz használható leginkább, de ez csak egy általános ajánlás.

A pézsmamályva különlegesen komplex illatkomponens, alapvetően pézsmás és száraz földes illat, ami kezdetekkor púderes-balzsamos, majd jönnek a röpke cseppet szantálos, fás mogyorós jegyek és csak innentől lép be a gazdag pézsma világa, a sok fehér virágos jegyzet, magnólia és más orientális csodák kerekítik az édes pézsmás alapot.

Olfaktív leírás: virágos, enyhén édeskés, állatias, összetett.

Az angyalgyökér viszont inkább hasonlít az édesköményre, legalábbis annak gyógyszeres aljegyét igen megidézi, de ánizsos jellegét egyáltalán nem, kevésbé simulékony illat mint a pézsmamályva.    

Olfaktív leírás: Friss, fűszeres, aromás, pézsmás, enyhén füstös.

A kerti szegfű pedig a szívjegyben jeleskedik, illata a fűszeres-borsos nedves föld, sűrű méz, szivárványos rózsa és egy kis zöldes jelleg keveréke. Porszerűen púderes balzsamos ámbra, hasznos az orientális parfümökbe és csodás a rózsacsokrok mellett. Kiemeli illatát és elmossa éles határait a következőknek: liliom, nárcisz, levendula, ylang-ylang, zsálya, kasztoreum. Karakteresebbé teszi a neroli, mimóza, jázmin, magnólia, ibolya, geránium, rozmaring, muskotályzsálya, rózsafa illatát, emellett emeli az illatszerek illat kompozícióit.

Olfaktív leírás: Jellegzetes, bódító, szép virágos jegyek - egy virágüzlet igézete, enyhén csípős, földes.

dianthus caryophyllus


Megnevezések

A pézsma elnevezését a pézsmaszarvasról kapta, illetve ennek mirigyváladékáról, az ámbra már egy kicsit bonyolultabb kérdés, mert egyrészt van az ambergris, ami az ámbráscetek viaszosra megkeményedő váladéka (ennek kozmetikai neve: ambrein), az illatszeripar óriási hígításban használja, ugyanis ez töményen elviselhetetlenül büdös. Másrészt valójában sokkal inkább jelent borostyánt (amber), az illat megalkotása szempontjából legalábbis mindenképpen, és nekünk ez a fontos.  Azért lényeges dolog mert a borostyán sosem volt állati alapanyag, hanem egy rég kihalt mamutfenyő gyantája. Musk - mósusz - gyakran ezt is pézsmának nevezzük, ez volt az állati alapanyag, ma már mindkettőt szintetikus molekulákkal oldják meg az ipari parfümgyártás területén, de még a niche irányzatnál is egyrészt, bár ott találkozhatunk növényi és állati eredetűvel is.

Végezetül egy sablon:

Benzoin, pézsmamályva, opoponax – ez jó rögzítő alapsablon sok mindenhez, nem ad túl határozott illatkaraktert, építhetünk rá a fás, az orientális, a cypre, akár a fougere család irányában is.

Ajánlott irodalom:

GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ÉLELMISZERNÖVÉNYEK A-tól Z-ig http://www.melius.hu/gyogy/gyogynov-a-zuj.pdf

Fotók:

hibiscus abelmoschus: http://www.wikiwand.com/gl/Abelmosco

iris germanica florentina: https://hermitageoils.com/product-category/essential-oils/iris-materials/

commiphora erythraea: http://www.fragrantica.com/notes/Opoponax-37.html Image from biolandes.com

angelica archangelica: http://www.aromadifloraetlabora.it/piantearomatiche.html

dianthus caryophyllus: http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/158651/