Parfümleckék 3. rész. Szintetikus pézsmák

Jelenleg is a pézsmák, ámbrák a legfontosabb illatfixálóink, ez nem változott évszázadok óta, de mára már nagyon sokféle létezik belőlük. Már a botanikai eredetű pézsma is kétféle: vagy közvetlenül a növényből nyerik, vagy úgy alkotják meg a formulát több összetevőből. Aztán ugye van a szintetikusokból is többféle, ezek szerepelnek ebben a cikkben, és az állati eredetűből is többféle.

Szintetikus pézsma:

Az állati alapanyagok mesterséges pótlására aromás szénhidrogéneket használnak.  Ezek illata édeskés-fűszeres hiányzik belőlük a valódi pézsma áthatóan animális jellege, amit sikerült megjelenítenünk az a fixáló funkció.

Musk ketone, a nitro-musk

Musk ketone, a nitro-musk


Fő csoportok:
1. Aromás nitro-pézsma (Nitromusk) – pézsmaketon (Musk ketone) CASRN 81-14-1.
2. Policiklusos pézsma (Polycyclic musks) – Galaxolid CASRN 1222-05-5. Tonalid - CASRN 1506-02-1., 21145-77-7. Celestolide CASRN 13171-00-1.
3. Makrociklusos pézsma (Macrocyclic musks) - Ethylene brassylate CASRN 105-95-3. Ethylene dodecanedioate CASRN 54982-83-1. Habanoilde CASRN 111879-80-2. Ambrettolide CASRN 7779-50-2.
4. Aliciklusos pézsma (Alicyclic musks) cycloalkyl ester, linear musks, lineáris pézsma - Helvetolide CASRN 141773-73-1.

Galaxolide, a polycyclic musk

Galaxolide, a polycyclic musk

A makrociklusos pézsma ha növényekből vonják ki nagy gyűrűs laktonokból áll, ha állati eredetű akkor ketonokból. Körülbelül a népesség fele képtelen a makrociklusos pézsma érzékelésére, talán a nagy molekulatömeg miatt, de mint oly sokszor említettem a fixáló funkció fontos és az ettől még működik.

Itt egy oldal ami igen plasztikusan érzékeltet, a Galaxolid alatt egy sor rögzítő molekula:  http://hu.123rf.com/photo_29728975_galaxolid-(hhcb)-szintetikus-p%C3%A9zsma-molekula.-el%C5%91%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1sa-sor%C3%A1n-felhaszn%C3%A1lt-parf%C3%BCm%C3%B6k,-szapp.html

A celestolid egy púderes elem, állati melegség, valamint egy könnyű gyümölcsös minőség.

Az ambrettolide hasonlít talán legjobban az Ambrette magjának kivonatához – pézsmamályva (hibiscus abelmoschus), kissé drágább mint a többi.

A lineráris pézsmák a negyedik generáció a pézsmás illatok sorában, az aromás, policiklusos, és makrociklusos pézsmáktól teljesen eltérő szerkezetűek. A Helvetolide-ot 1990 óta, a Romandolide-ot 2000 óta gyártják ipari méretekben.

A helvetoliddal a pézsmás fejjegyet jeleníthetjük meg, ez egy gyümölcsös változat, körte jegyzettel, ami kiváló rögzítő is. Ez a pézsma különösen jól teljesít a folyékony alkalmazásokban (alkohol oldat, sampon, tusfürdő) és az emulziókban, gyakran találkozhatunk vele. Ajánlott adagolás legfeljebb 5%/készítmény (IFRA), de a Hermitageoils szerint magasabb szintek jelennek meg a kereskedelmi parfümökben, és ez igen szokásos dolog a többi alkotónál is, talán ez a legfőbb érv az ipari parfümök használata ellen.

Helvetolide, an alicyclic musk

Helvetolide, an alicyclic musk

Fenti felsorolásból a nitropézsmákat használjuk legkevésbé, a pézsmák későbbi csoportjai éppen azért születtek, mert sok ellenérvet találtunk velük szemben. Az pedig egyáltalán nem igaz hogy a szintetikus pézsmákat nem vizsgálták, valamint az sem hogy kivonták volna a forgalomból, voltak vizsgálatok és maximálva lettek a felhasználható mennyiségek. Jelentős kutatásokat végeztek például a policiklusos pézsmák és a nitropézsma esetében, és valóban megtalálták őket a szennyvíztisztító telepek iszapjában, legfőbb probléma velük a környezeti károkozás. A következő egy vizsgálati eredmény: „A hivatalos értékelés a főbb policiklusos pézsma esetében - Galaxolid (HHCB) és Tonalide (AHTN), hogy ezek az anyagok használata biztonságos a fogyasztói termékekben, valamint a környezetre nézve, anélkül hogy szükség lenne kockázatcsökkentő intézkedésekre.” Számtalan vizsgálat kattintható innen: https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_musk   

A pézsmaxilol és a pézsmaketon esetében is hozott döntést az EU: például: Pézsmaketon (CAS sz.81-14-1) „pézsmaketon biztonságosan alkalmazható a kozmetikai termékekben – kivéve a szájhigiéniás termékeket –, a végtermékben finom parfüm esetében maximum 1,4 %-os, kölnivíz esetében 0,56 %-os, egyéb termékek esetében pedig 0,042 %-os koncentrációban.” http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/?uri=CELEX:32004L0088

Azért soroltam fel a megnevezéseket és a CAS számokat mert alkalmazásuk nagyon kiterjedt, igen sok termékben megtalálhatjátok őket.

Csak egy parfümöt említenék meg, aminek alapja bár nem szintetikus pézsma, hanem cétalox amit a borostyán helyettesítésre hoztak létre, de a felhasználás módja mindenképpen újításnak számít a parfümök területén:

Romano Ricci Juliette Has a Gun Not a Perfume, ami egy fricska, mert nem parfüm, nincsenek illatjegyek benne, és ha nem is hiszek benne hogy csak egy összetevőből áll (cétalox, ambroxan) az tény hogy különös hatású illatot hozott létre, ami mindenkin másképpen mutat, a lényege hogy egyedi illatunkkal egyesülve hozza létre önmagát. Fricska hiszen nem parfüm, de azt hiszem ennél sokkal több, kiválóan rámutat az ágazat anomáliáira, egy Ricci akinek már semmi köze nagyhírű felmenőjének gyárához, akit már rég kigolyóztak a multik, hiszen a parfümipar mára kizárólag a multik nagy játszóterévé vált, ahol másnak már nincs helye. Talán figyelmeztetésnek is felfogható lenne: íme itt van egy alapanyag, hígítom és parfümnek nevezem… na ezzel jól le is írtuk mi ma az iparilag előállított illat. Emellett az is tény, hogy mégis parfüm mert bőrünkkel kapcsolatba lépve különleges élményt teremt ez az animális ámbrás jegy, ami a levegőbe permetezve alig érzékelhető.        

Aromások   

Ambroxide, széles körben ismert márkanév az Ambroxan, a természetben előforduló terpenoidolajok az egyik legfontosabb összetevők amik az ámbra illatáért felelősek. Ambroxide sclareol-ból szintetizálják, ami a muskotályzsálya illóolaj egyik összetevője. A Firmenich fejlesztette ki 1950-ben szürke borostyán helyettesítésére, az ambroxan fehér kristályok formájában elérhető.

Cétalox: Azonos kémiai szerkezet mint az Ambrox DL. CAS 3738-00-9. Az egyik legszebb ámbra jegyzet, a klasszikus illatszerekben használják. Használata legfeljebb 5%.

A szintetikus parfümök rögzítői még a teljesség kedvéért a fixálószerek: Bornafix IFF (Woody Propanol) CAS Number: 128119-70-0., Vertofix CAS Number: 121-33-5., Ambrofix CAS Number: 6790-58-5.

Végezetül ott van a nanoprint technológia ami már tényleg a pontos leképezés, az állati alkotók legapróbb szintű szkennelése, ez talán a csúcsa jelenleg az ágazatnak.

A szintetikus pézsmák szerepe egyre fontosabb, rengeteg termékben vannak. Van közöttük jó és rosszabb, nem igaz hogy nem vizsgálták őket, a felhasználható mennyiségek is szabályozva vannak. A kérdés csak az hogy betartják-e a gyártók, mert szomorú de rendre keringenek rémhírek kereskedelmi parfümökről, ha valamit szintetikusként veszélyesnek titulálhatunk akkor az leginkább ez, mert nem tudok nem érintett nagyobb parfümgyárról a piacon, késztermék vizsgálatot pedig alig végeznek. Sajnos még a niche parfümök között is lehetnek érintettek, ha valamiben túl sok a pézsma nem árt gyanakodni, mert ha állati feltüntetik, ha növényi nagyon drága.

Források: (ami fent még nincs jelölve)

Ambrettolid adatok:

http://dir.perfumerflavorist.com/detail/ffmProduct.html?id=6240

Polycyclic Musk:

http://www.biomonitoring.ca.gov/sites/default/files/downloads/110813PolycyclicMusksDesig3.pdf

http://www.biomonitoring.ca.gov/sites/default/files/downloads/060313IFRANAMusks.pdf

http://www.biomonitoring.ca.gov/search/content/Musks

https://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_musk

Cétalox:

https://shop.perfumersapprentice.com/p-6027-cetalox-f-crystals.aspx

https://www.perfumersworld.com/product/ambroxan-cetalox-1UW00036#

Juliette has a gun:

http://www.beautifulwithbrains.com/product-review-juliette-has-a-gun-not-a-perfume/

Parfümipar:

http://tudatosvasarlo.hu/sites/tudatosvasarlo.hu/files/attachment/Parfumok_EC_2007_apr.pdf

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/parfumallergia-egyre-tobb-anyagtol

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/82-illat-amit-inkabb-kerulj-el

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/parfumok-valami-buzlik

http://divany.hu/eletmod/2014/07/23/uzze_el_a_szagokat_de_ne_akarhogy/