Illatok bűvöletében

Azt gondoljátok a szaglás nem éppen érdekes dolog? Pedig nagyon is az… :)

Még azt sem tudjuk valóban van-e illata a molekuláknak…

A szaganyagok a receptortípusokkal és intenzitással kódolhatók.

 „A szaglás az egyik legprimitívebb és legfontosabb érzéklet. A szaglószerv kiemelt elhelyezkedése sokszor válik a viselkedés koordinátorává. A szaglásnak közvetlenebb pályája van az agyhoz, mint bármely érzékszervnek. Az orrüregben magasan elhelyezkedő receptorok szinapszisok nélkül kapcsolódnak az agyhoz. Szemben a hallás és a látás receptoraival, a szaglás receptorai közvetlenül érintkeznek a környezettel – vagyis az orrüregben vannak, mindenféle védőernyő nélkül. A szaglásnak nagy a szerepe fajunk fennmaradásában.

Szaglógumó és az agy bizonyos területei között összeköttetés van, mely hatékony segítséget nyújt a hosszú távú emléknyomok létrehozásában. Régi emlékeket könnyebb felszínre hívni, ha valamilyen szagélményhez folyamodunk.http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/egeszsegneveles/pszichologia/szaglas/a-szaglas-anatomiaja

Egy kis érdekesség - azaz szemelvények:

Kant  írja a Reflexionen zur Anthropologie-ban: „minden érzékszervnek saját leíró szókészlete van, pl. a látáshoz van vörös, zöld és sárga, az ízekhez van édes és savanyú stb. A szaglásnak azonban nincs saját leíró szókincse. Inkább kölcsönöz jelzőket a többi érzéklettől, hogy savanyú szagúak, vagy olyan mint a rózsa, vagy szegfűszeg, vagy pézsma. Mindezek azonban olyan kifejezések, amelyek más érzékszervektől származnak. Következésképpen szaglás érzékelésünket nem tudjuk leírni."

Freud a szaglást az ösztönélethez sorolta, túl primér, túl kevéssé befolyásolható a magasabb rendűnek vélt én-szerveződés által.

 „De az illatokat kódoló emberi gének számáról már kiderült hogy váratlanul nagy. Linda B. Buck és Richard Axel kutatása szerint mintegy ezer gén kódolja azokat a fehérjéket amelyek csak kifejezetten a szaglóhámban vannak. Ez azt jelenti, hogy az emberi genom nagyjából 3% -át a szaglórendszernek szenteli. Ez hatalmas rész.

A szaglógumó közvetlenül csatlakozik a limbikus rendszerhez, mind a hosszú távú memória, mind az érzelmek területén.

„Bár vannak már alapos tanulmányok a szaglógumóról, a szaglás kutatása eltörpül a többi érzékszervünk kutatásának elhivatottsága mellett, és figyelmen kívül hagyják az alapképzésben (egy 2008-as kognitív idegtudomány tankönyv egy fejezetet szentel a látásnak, egy másikat a bőrérzékletnek, és pontosan két mondatot a szaglásnak). Ennek lehet valami köze az alábbiakhoz: senki sem ért egyet abban hogy hogyan működik a szaglás.”… „még mindig nincs egyetértés arról, hogy az orrba belépő olfaktáns molekula egyetlen neuronhoz vezet.”

„A kapcsolat a szaglás, a hosszú távú memória, és az érzelem között nem triviális, de azt sem értelmetlen kijelenteni hogy nagyon is az. Mindenki tudja, hogy a szag erős emlékeket idéz elő, de a kapcsolat mindkét irányban működik. A szaglógumó az agy egyetlen része, amely egész életünk során folyamatosan növekszik, és folyamatosan új idegsejteket termel (Buck és Axel Nobel-díjat nyert ezért).”

Pézsma: „Az első szintetikus változat - Musk Xylol - 1888-ban készült el, és ahogy az iparág szentírása Steffen Arctander megjegyzi a trinitrotoluene vagy a TNT közeli rokona. Musk Xylol kereskedelmi mennyiségekben történő szintézisére irányuló kísérletek a felelősek az illat laboratóriumokban történt súlyos robbanásokért és néhány illatszerkesztő haláláért.”

Halkan de itt megjegyzem hogy tudunk korábbi szintetikus pézsmáról is: nitro-benzine (mirbane) mandulából kivonva, további kivonatok citromból és fahéjból, publikálta Eugene Rimmel 1865-benThe Book of Perfume című könyvében.

"A parfümőrök hírhedt titokzatosságáról az összetevőkre vonatkozóan - bár ez a terület magában foglalja a sok tonna finomított vegyipari termék tömegtermelését." (Ismét csak halkan: na ez a bár az, aminek már vajmi kevés köze van a parfümőrökhöz, konkrétan semmi, és mi emellett ne menjünk el, mert egyáltalán parfümőre is csak a Hermésnek van(!), na de a történet szempontjából ez mindegy is mert a titokzatosság az megmaradt, csak a parfümőrök tűntek el a képletből, helyettük algoritmusok vannak, és ez nem is mostanában történt hanem több mint 10 éve.)

„A titkolózásnak jogi oka van: egy illatot nem lehet szabadalmaztatni. Lehet szabadalmaztatni az egyes szintetikus molekulákat, amelyeket egy adott illatban lehet használni, de nem lehet szabadalmaztatni ami valamilyen illatra hasonlít, viszont lehet szabadalmaztatni a termék megjelenésének és érzékelésének módját.”

Az illatanyagok nehezebbek a levegőnél, és ezért a földre esnek. Ha fel akarod térképezni a szobád szagát, akkor le kell ereszkedned, négykézlábra. :)

Képek:

PDF: Szaglás és viselkedés, Szaglás és anatómia

http://slideplayer.hu/slide/2179935/

Szaglóhám

http://www.mozaweb.hu/Lecke---Az_izleles_es_a_szaglas-102532

Alapszagok

https://www.slideshare.net/dorottyaimre/megismersi-formk

                                     

Antré:

Információk a képzésekről a következő lapon: http://elixirparfum.hu/index.php/workshop.html
Rólam http://elixirparfum.hu/index.php/rolam.html
További információk a felhasznált alapanyagokról: http://elixirparfum.hu/index.php/alapanyagok.html

Illatos szép napot!
Pintér Zsófia
Illatkreátor
http://elixirparfum.hu/
https://elixirsajatkezzel.blogspot.hu/
https://www.facebook.com/KezmuvesParfum/