Pintér Zsófia - Illatkreátor

Illatkreátor vagyok, olyas valaki aki illatokban gondolkodik, mintha érzelmeim illatok formájában jutnának kifejeződésre. Leginkább úgy írható le hogy illatokban tanultam meg a világot,  melléjük rögződnek bennem az emlékek, talán ezért tudom lefordítani az illatokat érzésekre és ez a folyamat visszafelé is működik, amikor az érzéseket alakítom illattá.

Tudom ez különleges dolognak tűnik, de szaglásunk szempontjából mind különlegesek vagyunk, a nazális képzelőerő, vagy olfaktív fantázia tanulható, gyakorlással fejleszthető, és meggyőződésem hogy mindenki magának tudja a legjobban megalkotni a saját illatát.

Egyedülálló lehetőséget tudok nyújtani, különösen a természetes parfümök területén, a jelenleg 160 darabból álló parfümorgonámmal való alkotás csodás folyamatát.

Létrehoztam egy sor akkordot melyek lefedik az általánosan használt illatcsoportokat, és a nehezen megközelíthető illatokat is, mint a pézsmás, ámbrás, a szintetikus ipar létrejöttét megelőző állati fixáló összetevők botanikai másolatait, vagy a púderes tónus többféle - édes -  porszerű - zöldes változatait. Továbbá a sokféle gourmand illat mellett a jeges, emelő, hűtő és lágyító akkordokat is, mert ma már annyira agyon illatosított világban élünk, hogy nehezen fogadjuk el a természet nyers illatait. Pedig ezek az anyagok éppen annyival többek mint amennyivel több az élő a holttól, a szintetikus illatanyag csak töredékrészét tartalmazza a természetes változatnak, legyen ez konkrétan molekulák száma vagy maga a hatásmechanizmus amit elérhetünk általa, de mindenképpen jóval kevesebb amit a szintetikus változattal kapunk.    

Két elv vezérel: elsőként határozottan kiállok a „clean scent” azaz tiszta parfüm ideológia mellett, csak alkohol és illatanyag, semmi más, a második hogy bizonyítsam a természetes alkotókból megalkotott parfümök felveszik a versenyt a szintetikus illathatással. Képesek vagyunk napokig, hetekig kitartó illatot létrehozni, állati és szintetikus alkotók nélkül. A magamnak megálmodott Vintage púder parfümömet egy hónapja tesztelem a sálamon.          

A békebeli parfümök azért irányadóak számomra mert akkor használták utoljára azokat az alapanyagokat amiket én most előnyben részesítek.

Inkább gondolom magam művésznek mint bármi másnak, annak ellenére hogy a természetes parfümök létrehozásának alapja színtiszta matematika (háromszoros arányszámítás). :)

A világon több ezer igazán figyelemre méltó illatkomponens létezik, megismerésük igencsak időigényes, de itt veszem az akadályokat, ami kifog rajtam az inkább az anyagi ráfordítás, a kompozíciók illata csak bizonyos mennyiség felett áll össze, ez az oka annak hogy szinte önköltségi áron árusítok parfümmintákat, és ez az oka annak hogy a minden általam alkotott illat kísérleti parfüm annak megismerésére hogy az adott illatanyagok mire használhatóak fel pontosan.

Egyedi illatokat keverhetünk magunknak

A parfümalkotás módszertanát elsajátítani tanfolyamokat és workshopokat tartok, tapasztalat hogy mindenkinek képes vagyok sikerélményt nyújtani.

Saját kollekciómat is ennek szellemében alkottam meg, tág teret hagyva az egyéni ízlésnek, minden receptúrám alakítható, személyre szabható, úgy alkottam meg hogy már egy-egy összetevő mennyiségének változtatásával más és más hatást érhessünk el az illatvilágban.

Hiszek az információ nyílt áramlásában, abban hogy ezzel jobb világot alkothatunk, ezért írom a blogomat, azoknak akik bátrak és egyedül is belevágnának a kézműves parfümök készítésébe.  Azoknak pedig akik jobban el szeretnének mélyedni a témában tanfolyamokat, workshopokat tartok, ahol a résztvevők kezét fogva együtt alakítjuk ki a személyre szabott parfümjeiket.

Köszönöm a figyelmet!
Pintér Zsófia

További információk: Kollekcióm

Információk a képzésekről: Workshop

Információk a felhasznált alapanyagokról: Alapanyagok

Blog: http://elixirparfum.hu/index.php/blog/

Blog régi: https://elixirsajatkezzel.blogspot.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/KezmuvesParfum/

Élérhetőség:

parfum.receptek@gmail.com

info@elixirparfum.hu

Loading...