Parfümleckék 1. rész: Bevezető. Szintetikus vagy természetes.

Avagy miért nem működhet ma a világ szintetikus illatalkotók nélkül.

Elhatároztam hogy leírok néhány dolgot a parfümökkel kapcsolatban, olyasmiket amivel nem találkozni, mert új dolgok, vagy nagyon is van róla szó de sok körülötte az álhír, hamis állítás. Végül olyan sok anyag lett, hogy nem fér bele egy, de még két cikkbe sem, elkezdtem rendszerezni és végül sorozat lett belőle. Amit írok nyilván egy-egy állásfoglalás, és igyekszem mindent igazolni, de nem vagyok mindentudó, így örülök a kritikának, hisz azzal én is tanulhatok. Hiszek az információ szabad áramlásában, és abban hogy ezzel jobb világot alkothatunk, ezért ezek a posztok leginkább vitaindító sorozatok lennének.

Szintetikus vagy természetes, a tények:

Még ha minden növényt levágnánk, kivágnánk és minden állatot megölnénk sem lenne elég alapanyag az illatszereinkhez, hát még ha az is figyelembe vesszük hogy nem csak az illatszerekben vannak illatanyagok.

Sokat gondolkodtam mi az a hasonlat amivel jól tudnám érzékeltetni mit jelent a természetes alapanyagok használata magában az iparágban, kellett egy kis idő mire felismertem hogy a saját békebeli parfümjeim épp megfelelőek hozzá. :)

Tegyük fel a kérdést: mitől válik egy illat luxus termékké?

  • A marketingtől – azaz olyan rávetített tulajdonságoktól melyeket a reklám hatására gondolunk a termékről?
  • Avagy a benne foglalt alapanyagok minőségétől?

Az első esetben manipuláció elszenvedői vagyunk, gyakorlatilag pusztán képzelődünk arról amit a termék adhat számunkra.

A második esetben mérhető adatokat használunk fel annak meghatározására, hogy az adott parfüm milyen kvalitást képvisel.

Parfümipar:

A szintetikus illatok nagy része igen olcsó, főképpen természetes társaihoz képest, a kereskedelmi láncokban kapható minden parfüm az ipar terméke, talán ha 600 Ft alapanyag van egy nagyobb kiszerelésben, amit „fizetünk” az a marketingköltség és a reklámarcok. Olyan hogy luxusipar nem létezik, mindenütt ugyanazt kapjuk csak más köntösbe öltöztetve. A parfümökhöz talán legjobban értő fogalmazta meg így: „Az iparág csúcsa mindig az egyedi fejlesztés, egyébiránt tömegtermékeket vásárolunk, akármilyen luxustermékről is legyen szó.” Az egyedi fejlesztés ebben a szegmensben kizárólag a niche parfümházakban valósul meg, csúcsa pedig nyílván a személyes tanácsadás. Visszautalva ez nem azt jelenti hogy a niche parfümökben nincs szintetikus alkotóelem, de a minőség mint kritérium szinte kizárólag itt jelenhet meg.

A finomítatlan, nyers természetes illatkomponensek felhasználása ma már igazi luxus, a workshopokon 20 ezer forintból készítünk 60 ml parfümöt, ennyi az alapanyagok költsége, szerintetek hány kereskedelemben kapható parfümben lehet ennyi valóban természetes alapanyag? Még szállítási költség sincsen számolva, csak pőrén az illatok, piacra kerülése lehetetlen, egyszerűen már nem lenne eladható típus. Ez a parfüm a nap különböző időszakában más és más illatot nyújt bőrünkön, főképp érzelmeinkkel halad egy hullámhosszon, együtt él velünk, de a külső hőmérséklet, páratartalom is hatással van rá. Persze az is igaz hogy ez nem az a kategória amit nyakra-főre használunk, elég max. három fújás és inkább belelépünk az illatfelhőbe, ez az igazi parfüm, azért nem tudok árban ez alá menni, mert a virágok mellett a botanikai pézsmák is nagyon drágák, de nélkülözhetetlenek a rögzítéshez, erős szerkezet nélkül nem megy. Ez a parfümtípus igény szerint a végletekig hígítható.

A parfüm az illatkomponensek minőségétől válik exkluzív kategóriává, testünk érzékeny területein ezt tartom megfelelőnek. Viszont nem gondolom hogy a toalett illatosítóba is ezt a minőséget kellene használnunk, a természet kizsákmányolása már így is határtalan méreteket öltött, ez is egy erőforrás és a pazarlás katasztrófához vezetne, ökológia és társadalmi katasztrófához.

Minden terméknek megvan a maga kívánalma és szabályozása is a felhasználás tekintetében, igyekezzünk rangsorolni, a bőrön maradó készítményben, ha egy a bőrünknek kívánatos összetevőről van szó, melyben a hatóanyagok valóban érvényesülnek, akkor az aromaterápiás minőséget ajánlom (min. bio), de szappanba locsolni ugyanezt a minőséget, minden tényleges hatás nélkül nem gondolom felelős magatartásnak.                         

Két tévhit az alapanyagokkal kapcsolatban:

Először is lehetséges természetes alapanyagból is közel ugyanazon alkotókat biztosítani, a nagy cég equalizál, több évet kever össze, ezzel átlapolja a kilógó éleit az anyag mennyiségnek. Tehát a természetes alapanyagok éppen úgy meg tudnak felelni a standardizálás alapkövetelményeinek, mint szintetikus társaik. 

A másik hogy ne létezne tudományos módszer mely képes mérhetővé tenni az illatokat, a gázkromatográfiával kaphatunk egzakt mérési adatokat, a Műegyetemen pedig végeznek organoleptikus vizsgálatokat, ezek érzékszervi észleléseken alapuló vizsgálatok, úgymint szaglás, ízlelés, vizuális megjelenés.

GÁZKROMATOGRÁFIA

Az alkotó komponensekben gazdag növényi eredetű anyagok, extraktumok vizsgálata során természetszerűleg súlyponti feladat egyes komponensek szelektív elkülönítése. A probléma megoldására túlnyomó részben a kromatográfiás módszerek terjedtek el, egyszerűségük és nagy felbontó képességük miatt.
Különösen jó eredménnyel alkalmazható kromatográfiás módszer illékony, sok komponensű elegyek kvalitatív és kvantitatív analízisére a gázkromatográfia.

A módszertól arra nem kapunk adatokat hogy a vizsgált molekulák természetes vagy szintetikus eredetetűek.

Végül a szabályozás:

Azért térek ki rá mert több helyen olvastam hogy nincs megfelelő szabályozás, de ez nem igaz, van szabályozás mind a szintetikus, mind a természetes eredetű alapanyagokra. A szintetikus pézsmáknak egy egész posztot szemteltem, ezeket majd ott lehet olvasni.

EU Bizottsági határozat „a kozmetikai termékekben alkalmazott kémiai összetevők nevezéktanának meghatározásáról” hagy mozgásteret a természetes alapanyagoknak, ezt és a legfontosabbakat kimásolom, a többi a linken elérhető: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1485984857039&uri=CELEX:01996D0335-20060209

„Az   illatösszetevőkre vonatkozó korlátozások

Az adott komponens felhasználására vonatkozó korlátozások meghatározásra kerültek. Ezek a korlátozások magában az irányelvben vagy az IFRA (Nemzetközi Illat Szövetség) Gyakorlati Kódexében szerepelnek. Ezeknek a korlátozásoknak a formája mennyiségi határérték (a késztermék százalékában vagy a bőrön való alkalmazás esetén koncentrációban van kifejezve), vagy a összetevőre vonatkozó külön követelmények vagy meghatározott társító komponensek használatára vonatkozó előírás.

Ezeket az anyagokat a jegyzékben csillag (*) (IFRA-korlátozás) vagy két csillag (**) (kozmetikai termékről szóló irányelv korlátozása) jelöli.

Az   illatnevezéktan mint representatív jegyzék

Meg kell említeni, hogy e nevezéktanban egy adott összetevő, mint pl. a gerániol változó minősége nem lett külön-külön rögzítve; ugyanez igaz az azonos növényi eredetű természetes anyagok különböző minőségeire. Pl. Brazíliából, Floridából, Kaliforniából származó, koncentrált vagy másféle narancsolajok mind egy tételként szerepelnek, úgy mint „édes narancs, kivonat”, CAS-szám: 8028-48-6, Einecs-szám: 232-433-8. Ez a tétel a következőt jelenti: „A Citrus sinensis, Rutaceae-ből kapott kivonatok és azok fizikailag módosított származékai, például tinktúrák, masszák, vízmentes kivonatok, illóolajok, gyantatartalmú illóolajok, terpének, terpénmentes frakciók, desztillátumok, maradékok stb.”

A nevezéktan olyan összetevőeket sem tartalmaz, amelyek vegyi azonossága titkos és az illat gyártójának szellemi tulajdonjogát alkotja. Ezek az anyagok önmagukban nem kerülnek forgalomba, hanem kizárólag illatkészítményben kerülnek alkalmazásra, általában egy bizonyos jelleget és/vagy exkluzív hatást biztosító kis koncentrációban.”

Az utolsó néhány mondat miatt másoltam ki az egészet, mert ez vonatkozik a parfümökre is.

IFRA Standards: http://www.ifraorg.org/en-us/standards#.WKBaXvJW3OU

http://www.ifraorg.org/en-us/code-of-practice#.WKBZ9vJW3OU

Érdekes anyagok:

Parfümipar:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/parfumallergia-egyre-tobb-anyagtol

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/82-illat-amit-inkabb-kerulj-el

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/parfumok-valami-buzlik

http://tudatosvasarlo.hu/sites/tudatosvasarlo.hu/files/attachment/Parfumok_EC_2007_apr.pdf

http://divany.hu/eletmod/2014/07/23/uzze_el_a_szagokat_de_ne_akarhogy/