Többféle továbbképzést tervezek, ami szorosan összefonódik a kutatásaimmal, mellyekkel azért küzdök, hogy az illatok terén létező értékeinket minél szélesebb körrel megismertessem, mert komoly értékeink vannak mind a parfümök, mind a gyógynövények mint alapanyagok terén. 

Thaiföldön sok olyan csoport létezik akik történeti hűség szempontjából élesztik újjá a nagy múltú illatokat. Mikor hazaköltöztem meglepődve tapasztaltam, hogy hiába találunk akár Európa múltját meghatározó parfümöket is, mégsem foglalkozik velük senki mérvadóan, pedig felderíteni való téma bőven akad.   
Először is sok neves parfüm receptúrát ismerünk, amihez történelmi háttértudás nélkül nem nyúlhatunk, az illatkomponensek pontos beazonosítása elengedhetetlen, ezért közel öt éve kutatásokat végzek, melyeknek eredményei szeretném megosztani a workshopokon is. Tervezek továbbképzéseket, inkább két napos formában, haladó jelleggel, természetesen ugyanúgy személyre szabott parfümkészítéssel egybekötve.   

A két napos haladó workshopok lehetséges választható témái:

Erzsébet királyné parfümje (1370), Nemzeti parfüm (1846), Az Illatszerészet szárnyaló időszaka (1915-45) Bouquet, Ess-Bouquet, Russ Rose, Poppy, Levendula, Mariska. Az utolsó kétségkívül túl nagy terület, különösen hogy minden témát ki szeretnék egészíteni a kimagasló minőségű illatkomponenst jelentő gyógynövényeink ismertetésével, de azért be tudnám mutatni a békebeli illatok világát részletesebben is. A képzés a korábbi workshop anyagára épülne.

A részvételt elsősorban azoknak ajánlanám fel akik már voltak workshopon nálam, mert ez már egy kicsit komolyabb téma, először a két legjelentősebb magyar parfüm megalkotásával kezdeném. Az egyik ismertebb de vitatottabb téma, lévén igen régi, az 1370-es Magyar parfümvízről van szó, melyet Erzsébet királynéhoz kötnek. A források feldolgozásakor nem figyeltek fel néhány érdekes összefüggésre, mellyel talán hitelt érdemlően igazolhatnánk keletkezésének időpontját. Sajnos a témához magyar kutató utoljára 1932-ben nyúlt, a külföldi kutatók pedig elképesztő járatlanságot mutatnak a magyar történelemben, és állítanak olyan dolgokat amiről már egy gimnazista tudja hogy butaság, hogy őszinte legyek nem is értem ez a laikus szintű hozzáállást. Írtam róla bővebben is:  
https://elixirsajatkezzel.blogspot.hu/2016/12/erzsebet-kiralyne-vize-azaz-magyar-viz.html

A másik parfüm receptúrája már sokkal könnyebben elérhető, de azért ott is van még homály, mert a latin nevekből kettőt ma már nem lehet értelmezni, ez az 1846-os Nemzeti parfüm, melynek az illatát könnyebben lehet ma is tetszetősre alakítani. Néhány latin nyelvet ismerővel már felvettem a kapcsolatot, így lassan ez is formát ölt.

Erről is írtam a gyulai kiállítás kapcsán:

https://elixirsajatkezzel.blogspot.hu/2016/11/gyulan-az-almassy-kastely-kiallitasan.html

További lehetséges téma a hazai kimagasló értékű gyógynövények felhasználási lehetőségei lennének, mert komoly értékeink vannak ezen a téren is, és bár a németek lobbija sokkal jobb volt így az EU csatlakozáskor szinte mindent elvesztettünk, a piac mára már mégis elismeri az értéküket. Boldogan láttam hogy az egyik legnagyobb természetes alapanyagokat forgalmazó francia cég már a miénket kínálja az édesköményből, muskotályzsályából pedig vagy az orosz vagy a miénk van a kínálatban. Vissza fogjuk szerezni méltó helyünket még ha lassan is, a vágyam az hogy újra családi manufaktúrák sora álljon csatasorba mint a két világháború között, amikor egy pillanat alatt kerültünk az élvonalba. Mihelyst az osztrákok lehetőséget adtak illatszerészek sokasága bizonyította hogy a híres nyugati színvonalat nem is olyan nehéz elérni, számtalan saját kreációjukkal nem csak az Európában akkor divatos, hanem a sajátosan egyedi, hazai színeket is bevitték az alkotásba. Néhány illatszerészünk világhódító útra indult és bizony megelőzött híres-neves, akár több száz évre visszatekintő parfümalkotó családokat is. Erről ma nagyon kevesen tudnak, még a témára vonatkozó forrásokat is nehéz megtalálni, mert sajnos a szocialista államberendezkedés a nyugati dekadencia ékkövének minősítette mind a parfümöket, mind az illatszerészeket, ezzel lerombolván mindent amit a korábbi korok letettek az asztalra. Évek óta rekonstruálom a békebeli parfümök korát, már sok mindent találtam ami érdeklődésre tarthat számot.