Kedves Tanítványaim!

Indul az online parfümkészítő kurzus!

Az elméleti anyagokat a google drive-ra tettem fel, akit még nem adtam hozzá a dokumentumokhoz hamarosan megteszem, de egyelőre elküldöm emailben is.

A kurzus több funkciós, megfelel oktatásra és parfümalkotásra is, hogy ez létrejöhessen kidolgoztam egy többlépcsős folyamatot, melyben a részegységek visszacsatolással zárulnak, kitöltendő adatlapok, munkalapok formájában. Visszaküldeni azért szükséges mert a parfüm receptúrájának létrehozásához nélkülözhetetlen információkat valahogy meg kell kapjam. :)

Tehát a visszajelzésekből fogok dolgozni, és nem sietünk, az online módszer előnye, hogy mindenki a saját tempójában haladhat.  

A kurzus tesztverzió, és mint már tudjátok rendkívül rugalmas, felajánlottam hogy személyre szabott receptúrát készítek mindenkinek a véleményért, ajánlásért.

Úgy tűnik rögtön az elején változtatnom kell, illetve néhányatok esetében biztosan! Elkezdtük a receptúrák átgondolását, hogy mihamarabb tudjak anyagot küldeni, és eddig egy receptúra sem a klasszikusok közül került ki. Ezzel nincsen semmi gond, sokkal izgalmasabb feladat számomra a sablonok nélküli alkotás, viszont Pierre Bourdon univerzális akkordját nem fogjuk tudni felhasználni ezekbe a parfümökbe. Persze ha nagyon akarnám beleerőltethetném, de olyan szép tiszta gondolatok születtek az illairányokra, hogy semmi értelmét nem látom, csak egy felhígított töltelékanyag lenne az akkordból. A Horizontális illattesztelés, amit az akkorddal végeznénk viszont már a leendő parfümötök alkotási folyamatának része, töltelékanyaggal dolgoznunk pedig semmi értelme.

Ebből adódóan többekkel már a horizontális illattesztelésre személyre szabott anyagokat fogunk választani, így ezt mindenkinek felajánlom! Viszont azért Pierre Bourdon univerzális akkordját is megtanítom, lent az alkotóit már olvashatjátok is.

 

Online kurzus részletes tematika:

Első rész

Elmélet:

Bevezető, illatanyag kémia.
A parfümkészítés alapjai, illatpiramis, párolgási sebesség, metodika, szerkezeti arányok.
The IFRA - korlátozott és tiltott anyagok.

Gyakorlat:

Natural Botanical Perfume I. - Essence Evaluation Worksheets - Útmutató és adatlap. Esszencia értékelő munkalap. Az alapanyagok nyilvántartására, besorolására, jellemzésére szolgáló adatlap, természetesen lehetséges mást is használni, de ez a sablon tartalmaz minden fontos információt ami szükséges egy parfümőrnek. Készítettem magyar nyelvű verziót is belőle.

Natural Botanical Perfume II. - Vertical & Horizontal Study Worksheets – Útmutató és adatlap. Jean Carles metodika Vertical & Horizontal Study.

Online konzultáció: elvileg a második részben lesz, hiszen akkor állítjuk össze a parfüm nagyrészét, de ha valakinek kérdései vannak, lehet most és később is.

Elméleti anyagok:

A sorrend tetszőleges, a bevezető egy angol nyelvű tananyag tükörfordítása, nem magyaros, nem szép nyelvezet, de így szoktam mert csak így biztos hogy nem változtatom meg a szöveg eredeti értelmét.

Gyakorlat:

A vertikális illattesztelés során egy parfüm tengelyjegyeit vetjük össze egymással, tehát ekkor mindhárom illatjegy legfontosabb alkotóját teszteljük többféle hígításban:

Jean Carles metodika – Vertikális illattesztelés:

  • Fejjegy: Lime
  • Szívjegy: Ylang-ylang
  • Alapjegy: Pacsuli

Jean Carles metodika – Horizontális illattesztelés – itt már nem tudjuk felhasználni Jean Carles által ajánlott anyagokat, mert több a szintetikus.

A horizontális illattesztelés során egy illatjegyen, vagy akkordon belül teszteljük az illatokat.

A kurzusra eredetileg kidolgoztam egy receptúrát, melynek központ eleme Pierre Bourdon univerzális akkordja, és amely változtatható, több illatcsaládban megalkotható.

  • Pierre Bourdon akkord alkotói:
  • Pacsuli Light EO
  • Szegfű abszolút
  • Jázmin sambac abszolút
  • Vetiver EO
  • Geránium EO
  • Fahéj EO
  • Balzsamosszuhar EO

Később majd a lehetséges arányokról is beszélünk.

 

Első feladatunk mindenkivel megtalálunk leendő parfümjének alkotóit, legalább a legfontosabbakat hogy postázhassam és elkezdhessétek a gyakorlatot. Figyelem! Egy kezdetleges receptúrára szükségem van ahhoz, hogy a hígítási arányokat belőhessem, ezért nem elég néhány szimpatikus alkotó, koncepciót kell alkotnunk a parfüm szerkezetére is, ami időt vesz igénybe. Tehát az akivel még nem kezdtük el jelentkezzen mihamarabb ötletekkel. :)

Illatos szép estét mindenkinek!

Zsófia