Parfüm kollekcióm

Üdvözöllek oldalamon!

Fine fragrance, niche parfüm, vintage, személyre szabott illatok, akkordokból vagy a 250 darabos parfümorgonámmal.

Kollekcióm itt található: http://elixirparfum.hu/index.php/hangulatkepek/kollekciom.html

Bevezető:

Parfümöket nem árusítok, művésznek tartom magam nem pedig kereskedőnek, csak mintákat tudok adni azoknak akiket érdekel a natúr parfüm és szeretnének megismerkedni a lehetőségekkel. Teszem ezt azért, mert tudom a személyre szabott parfümkészítés nem olcsó mulatság, szeretném ha a hozzám fordulók képet kaphatnának arról mire vagyok képes én és mire képesek a természetes illatalkotók.

A mai világban sajnos sokkal fontosabbá vált a pénz mint kellene, épp ezért szeretném ha egyre többen látnák hogy minden vásárlásunk egy döntés is egyben, egy voks arra mit szeretnénk a jövőben magunk körül látni. Parfümkészítő módszertanomban sem szemét, sem káros vagy környezetszennyező anyag nem keletkezik, a Clear scent – tiszta parfüm – híve vagyok, kizárólag alkoholt és illatalkotókat használok.

Emellett minden parfümös üvegem újra felhasználható és magam is mindent újrahasznosítok amit csak lehet. Így talán már érthető miért nincs doboz, kísérő kiegészítők, és miért csak egy csupasz 5 ml-es porlasztós kis üvegben küldöm a mintáimat. A külcsín nem érdekel, egyszerűen feleslegesnek tartom ha a parfümjeimről van szó, itt csak a belbecs a lényeg.

Az üvegben rejtőző szinergiák, az illat csodája nem tűr meg maga mellett mást... hogyan tűrhetne meg bármit akkor amikor a legnemesebb alkotókat sűrítem bele? Ezen illatkomponensek minősége és mennyisége elvárja a kizárólagosságot. Egyrészt ez, azaz a felhasznált illatalkotók, másrészt az egyedi módszertan amiképpen létrejönnek teszi a piacon egyedülállóvá a parfümjeimet, a workshopokon 20 ezer forintból hozunk létre 50 ml körüli parfümöt, ennyibe kerülnek a bennük lévő illatkomponensek, azt hiszem ez mindent elmond arról miket alkotok.  

Legtöbb illatom karakteres, jellegében, gondolatában jól behatárolható, sokféleségük és különbözőségük alapja pedig az igény hogy egymással keverhetőek legyenek, így akár önmagukban megállják a helyüket, akár egy újparfümhöz felhasználhatóak mintegy akkordként, bár illatuk és összetételük komplexebb, így 2-3 darab keverésénél többet nem ajánlok. Kollekcióm jelenleg 26 darabot számol, de ezek csak a már megalkotott kreációk, melyeket európai minősítésű természetes eredetű alapanyagból biztosan létre tudok hozni. Megannyi van viszont még a fejemben és már papíron is, hisz a legtöbb illatkomponenssel való találkozás magával hozza a vele való foglalkozás erős igényét. Egyaránt foglalkoztat a sós, tengeri illat és a fehér virágos, a könnyű púderes és a nehéz budoárillat, az egzotikus virágok monotematikus illata és a mély keleti meditatív virágok és növények halmaza is.

Nincs kizárólagosság bennem, mindent szeretek, az illatok a világot mesélik el nekem, mind ad valamit amitől több lehetek, ami segít megérteni, átlátni, beleélni magam az emberi lélek rezdüléseibe. Őket használom fel az egyéni tanácsadáson, a személyre szabott parfüm kialakítása során figyelem az illatokra adott reakciókat, az apró mimikai ráncokat, a fejmozdulatokat, a hangszínt a kezek-lábak helyzetét, és ki tudja még mit, rájöttem ilyenkor annyira kiélesedik az érzékelésem, hogy ez illatok nélkül nem mehetne végbe, ők adják az energiát amivel csúcsra pörgetem magam. :)

Békebeli parfümöket készítek, mert ahhoz hogy a természetes alapanyagok használatához közelebb kerüljünk, egészen az alapokig kell vissza nyúlnunk, utoljára ugyanis ekkor készítettek ilyen illatkomponensekből kompozíciókat.

Természetesen azóta jócskán megváltozott a világ, így a korabeli receptúrák már nem használhatóak, viszont az illatanyagok felhasználási lehetőségei mit sem változtak. Valamint a parfüm használati módja sem változott semmit, míg az ilyen szempontból könnyű szintetikus parfümöket szórhatjuk kedvünkre, addig ezekhez az illatokhoz meg kell tanuljuk a korabeli parfümhasználat módját, egyfajta úri módi ez, nem sietős, kapkodós féle, mert ez a parfüm nem adja könnyen magát. A benne lévő minden illat egy külön világ a maga teljességében, nem csak egy-egy kivont illatmolekula, hanem a természetes alapanyag teljes vertikuma, azaz egy sereg illat, akár több száznyi összetevővel. Melyek aztán egymásra kölcsönhatással hozzák létre a parfüm lényegét, azaz a szinergiákat. Csak egy példa: a levendula 687 általunk ismert összetevőt tartalmaz, a szintetikus változat 67 összetevőből áll (2012-es adat).   

Felhasznált alapanyagok és receptúrák:

Kizárólag kiváló minőségű és Európában minősített illatkomponensekkel dolgozom, a beszerzéshez több beszállítóval is kapcsolatban állok; vannak közöttük francia, angol, német cégek és egy nagyváradi is, lent felsorolom őket.

Hosszú évek tapasztalata alatt kidolgoztam azt a gyártási metodikát amivel el tudom érni a szintetikus parfüm fixálók hatását, ezzel nagyon tartós parfümöt kaphatunk. Valamint kidolgoztam több illat aspektust is, amivel elérhetjük a nehezen megközelíthető általánosan kedvelt pézsmás és borostyános, vagy púderes tónusokat, de még akár a gourmand illatok, praliné, vattacukor, csokoládé is rendelkezésre áll. 

Ezen illat aspektusok nincsenek egy illatcsaládon belülre szorítva, több illatcsaládot érintve alakultak egésszé, és végül az Esszenciák sorozat Akkordjaiként nyertek formát, ekként jelenítem meg őket.

Az Esszenciák sorozat Akkordjainak száma már jelenleg is több mint harminc darab, de ha igény van rá további sokszor ugyanennyi kiegészítő Akkord létrehozható. Bármely illatot bele tudok fogalmazni egy kiválasztott kompozícióba, vagy akár bármely illat köré alkothatunk önálló kompozíciót, a lehetőségeknek csak a természetes alapanyag beszerzése szabhat határt. De mivel ezen is már régóta dolgozom, ismerem azt az 5-6 céget ahol keresni érdemes körülnézni, ha ott nincs, akkor vagy nem elérhető, vagy csak szintetikus formában érhető el, vagy esetleg annyira drága már hogy ezért nem árusítják.

Tudni való az illatokról, hogy a virágok egy részét a parfümalkotók „néma virágnak” nevezik, ezekből illatanyag nem vonható ki, csak fantáziaillatként hozhatók létre más illatkomponensekből. Sok virág tartozik ide, ibolya, liliom, frézia, orgona, gyöngyvirág, orchidea, cseresznyevirág és általában a gyümölcsfák virágai, persze a távolt-keleti virágok közt is akad. Természetesen ahogy a technika is halad előre, az olyan eljárásokkal mint például az enfleurage, egyre több virágot képesek „megszólaltatni”, de ezek csak nagyon magas áron érhetőek el, és egy-két kizárólag parfümkomponenseket árusító cég kínálatában találhatóak meg. A néma illatok köre ezzel nem zárult le, ide soroljuk a pézsmás és gourmand illatok nagy részét, de a gyümölcsök közül is sok ide tartozik. Ezek tehát mind fantáziaillatok, melyeket a gyártók saját szájízük szerint alkotnak meg, a természetes eredet mellett az is fontos számunkra hogy az illat megfelelően működjön a kompozícióban. Ebből a néhány sorból látható, hogy az illóolajok, abszolútok, CO2 kivonatok mellett még egy sor illatkomponens létezik, aminek felhasználását nem nélkülözhetjük.        

 

Békebeli parfümök

Először is nem használok sem szintetikus alkohol lekötőt, közömbösítőt, sem glicerint, sem vizet a parfümökbe, így a 96%-os alkohol az első percekben szinte ütős. Fontos, különösen a magas illattartalommal rendelkező parfümöknél, hogy nem fújjuk magunkra, sem a bőrünkre, sem a ruhánkra, hanem magunk elé fújunk a levegőbe és ugyanezzel a mozdulattal belelépünk az illatfelhőbe, így az illatpermetből mindenhová kerül egy kicsi. Egy fújás talán nem elég, de háromnál ne legyen több.
Mint a békebeli parfümöknél, legfeljebb egy kendőre vagy sálra fújták közvetlenül a parfümöt, máshol csak permetként viselték. Mivel az én kompozícióim is ilyen magas illattartalommal rendelkeznek, használatuk is ezzel megegyező.

A Parfümök erős, a Parfüm Extraktumok nagyon erős koncentrátumok (25-55% közötti illatanyag tartalommal rendelkeznek) közvetlenül bőrre fújva kissé olajos hatásúak, tulajdonképpen ez a működési elvükhöz tartozik, az alkohol konzerválja az illatmolekulákat, illóolajokat, abszolútokat, kivonatokat és gyanták részeit, melyek aztán majd csak kifújáskor a levegővel érintkezve kezdenek el feloszlani. Másképpen illan el a bőrről, a hajról és megint másképpen a ruháról, érdemes ezeket is kitapasztalni. Természetesen, amikor próbáljuk az illatot, azt hogy mit hogy ki a bőrünkből, fújhatjuk a csukló belső felültére, legalább 20 cm-ről és elsőre egy fújás is elég. Egy nap maximum két illatot teszteljünk! De az egy még jobb.

Az illatkomponensek nagyon különböző töménységű alapanyagok, így az illat tartalom sosem egyenesen arányos az illat töménységével, sem a tartósságával, ezek sokkal inkább a konkrét illatjegyek jellemzőitől függenek.

A parfüm érlelődés után tetszés szerint hígítható, akár kétszeresére is, a Parfüm Extraktumokból készíthető EdP, EdT, Cologne (kölnivíz) és akár testillatosító permet is.

Köszönöm a figyelmet!
Pintér Zsófia

Illatkreátor

Elérhetőség:

+36 30 210 13 88

parfum.receptek@gmail.com

info@elixirparfum.hu

További információk: Parfümorgona

További információk: Rólam

További információk a képzésekről: Workshop

További információk a felhasznált alapanyagokról: Alapanyagok

Blog: http://elixirparfum.hu/index.php/blog/

Blog régi: https://elixirsajatkezzel.blogspot.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/KezmuvesParfum/

Loading...