Pintér Zsófia - Parfümőr

Bevezető. A parfüm maga…

Egy parfüm állhat 100 alkotóból de akár 1000-ből is, metodikám szerint 20-30 alkotóból dolgozunk, tehát a minimumot veszem alapul ami még képes parfümmé válni, kreációnk mégis igen drága lesz, különösen ha a benne lévő alkotók értékét tekintjük. 

Személyre szabott parfümöt alkotunk nem csak tanácsadásokon, hanem a képzéseken is, melyek eredménye mindig egy békebeli parfüm 40-60 ml mennyiségben, alapanyag költsége pedig mindig 25.000 Ft + áfa, ezzel tehát a piac legdrágább parfümjét hozzuk létre, mindig nyers, finomítatlan illatkomponensekből, amik metodikám szerint a legkomolyabb felhasználható minőséget is jelentik. Ennyi természetes illatkomponens még a niche parfümökben sincsen, hisz gondolj csak bele: pusztán alapanyagárról van szó, mennyi lenne kompozíciónk valós piaci ára?

Bemutatkozás

Parfümőr vagyok, olyas valaki aki illatokban gondolkodik, mintha érzelmeim illatok formájában jutnának kifejeződésre. Leginkább úgy írható le, hogy illatokban tanultam meg a világot és melléjük rögződnek bennem az emlékek, talán ezért tudom lefordítani az illatokat érzésekre, és ez a folyamat persze visszafelé is működik, mert az érzéseket is illattá tudom alakítani.

Inkább gondolom magam művésznek mint bármi másnak, annak ellenére hogy a természetes parfümök létrehozásának alapja színtiszta matematika, az alapja háromszoros arányszámítás.

Natural Perfumer Certifikációt az NPA-n szereztem 2019-ben, ahol most a mesterkurzust végzem.

A négy legfontosabb dolog amit rólam tudni kell:

  • Békebeli parfümök alkotási metodikáját veszem receptúráim alapjául.
  • Clear Scent irányzatnak megfelelően működöm.
  • A szerkezeti módszertanomban a holisztikus szemlélet és a keleti tradíciók is szerepet kapnak.
  • Hiszek abban hogy mindenki magának képes illatot alkotni a leginkább.

Miért épp a békebeli parfümök?  Azért irányadóak számomra mert akkor használták utoljára azokat az alapanyagokat amiket én most. A szintetikus pézsmák első generációi megjelenhettek már 1890 előtt is, de igazi változás, az ipar elterjedése még jóval később 1950 körül lesz csak, miután a szintetikus szerves kémia megszületését követően a parfüméria és az aromaterápia különvált. Ehhez a mérföldkő az első tisztán szintetikus illatszer: Chanel N 5 (1921) a virágillatokban is igen gyakori aldehidek szintetikus előállításával és illatszerészeti felhasználásával született meg a modern parfüméria. Ezen közben itthon is történik valami, ahogy az első világháború zártsága szabaddá tette a piacot ezrével alakultak a manufaktúrák, a magyar parfümgyártás valójában ekkor alakult ki, és viharos gyorsasággal került a világ élvonalába. Félreértés ne essék, senkire nem szándékozom ráerőltetni nagyanyáink levendula parfümjét, tudom a közízlés azóta jócskán megváltozott, de azért megmutatnék néhány olyan levendula illatot ami minden hitetlenkedőt meggyőzne.

A Clear Scent irányelveit követem, sem víz, sem glicerin, sem más adalék nem használható fel alapanyagként, az alkohol amúgy is tartalmaz vizet hisz 96,6%-os valójában, tehát technikai okokból. ;)

Tehát alkohol és természetes anyagok – azaz illóolajok, abszolútok, konkrétok, enflorage, esszenciák, CO2 és egyéb kivonatok, virág extraktumok, valamint olyan gourmand illatok és néhány gyümölcs, virág ami valójában lombikban készül, de kizárólag természetes összetevőkből áll, ezért természetesnek nevezik, én a régi iskola követőjeként inkább féltermészetesnek mondanám. Éppúgy mint a parfümorgonám részeként szintén rendelkezésre álló naturál izolátumok, de a természetes / szintetikus határvonal meghatározása korántsem olyan egyszerű mint azt sokan gondolják, jobban nem is mennék bele így hírtelen.  

Távol-keleten ismerkedtem meg a természetes illatkomponensek nagyobb részével, a kivonási módszerekkel, a termőterületek adottsága közötti különbségekkel, a szerkesztési folyamatokkal, valamint a holisztikus szemlélettel is. Módszertanomban a nyugati hagyományokat ötvözöm a keleti tradíciókkal.    

Hiszek abban hogy mindenki magának tudja legjobban összeállítani saját személyre szabott illatát, erre van egy igen behatárolt módszertanom, amely során végigszaglászunk 200 körüli illatot a parfümorgonámból, ezekből kiválasztjuk a leginkább tetsző kb. 30 illatot, a második alkalommal kisúlyozzuk ezeket, mellyel megállapítjuk a parfüm fő mondanivalóját, itt már bőrpróbát is végzünk, majd a harmadik alkalommal összeállítjuk a parfümöt, ehhez természetesen előre kiszerkesztettem a receptúrát. A teljes folyamat közös munka, az elejétől a végéig.

Egyedülálló lehetőséget tudok nyújtani, különösen a természetes parfümök területén, a jelenleg 600 darabból álló parfümorgonámmal való csodás alkotás folyamatát.

Köszönöm a figyelmet!
Pintér Zsófia

További információk: Kollekcióm

Információk a képzésekről: Workshop

Információk a felhasznált alapanyagokról: Alapanyagok

Blog: http://elixirparfum.hu/index.php/blog/

Blog régi: https://elixirsajatkezzel.blogspot.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/KezmuvesParfum/

Élérhetőség:

parfum.receptek@gmail.com

info@elixirparfum.hu

     

Loading...